Festivalul care va aduce artiști de jazz din străinătate la Sinagoga Sion din Oradea, printre care se numără și artista londoneză Nubya Garcia care va cânta pentru prima dată în România, va debuta vineri seară. Orădenii iubitori de jazz mai pot încă să își achiziționeze bilete sau abonamente.

Detaliile legate de festival au fost prezentate, joi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în Sala Mare a Primăriei, de Simona Giura, reprezentanta Asociației Culturale Mono, organizatorul evenimentului, și de Mihai Jurca, directorul APTOR (Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune).

Invitați consacrați

Festivalul care se va desfășura pe parcursul weekend-ului va debuta vineri seară, de la ora 19, cu un concert susținut de unul dintre cele mai prestigioase triouri din jazzul contemporan, Jakob Bro Trio. Membrii „trialogului” sunt chitaristul danez Jakob Bro, un maestru al atmosferei și un texturalist fin, alături de americanii Thomas Morgan, la contrabas, și Joey Baron, la baterie.

Prima seară a evenimentului va fi încheiată cu „steaua festivalului” după cum a caracterizat-o Giura. Este vorba despre saxofonista Nubya Garcia, care va veni însoțită de încă trei muzicieni și va cânta pentru prima dată în România. „Este o artistă tânără și va veni direct din Columbia la Oradea. Ne bucurăm că am putut să o aducem, pentru că anul trecut am avut câteva plângeri legate de faptul că nu am avut în festival un saxofonist”, a mai transmis reprezentanta asociației.

Sâmbătă sunt programate un concert al pianistului maghiar Dezső Oláh, care a adaptat pentru un trio jazz lucrarea clasică "Şase dansuri româneşti", pe care Béla Bartók a compus-o pentru pian în 1915, și un concert al saxofonistului Ilhan Erșahin în colaborare cu muzicianul electronic Oceanvs Orientalis, amândoi din Turcia.

Ultima zi de festival va debuta cu un concert susținut de quartetul clarinetistului francez Mohamed Najem. Compozițiile sale reflectă o combinație eclectică de ritmuri și melodii, de jazz, muzică clasică și orientală. Festivalul se va încheia cu Svante Henryson Quartet - Seven Songs from the 70s. Concertul va cuprinde piese jazz din anii ’70, semnate de muzicieni celebri ca Wayne Shorter sau Chick Corea, ce vor fi reluate și reinterpretate îtr-uns til contemporan.

Numai străini

Întrebată de ce festivalul nu are niciun concert susținut de artiști români, Simona Giura a precizat că organizatorii au dorit să le ofere orădenilor concerte mai puțin accesibile. „Artiștii români îi mai putem vedea prin cluburi, mai susțin concerte, însă artiștii de jazz străini ajung mai rar în România”, a explicat organizatoarea.

Toate concertele se vor desfășura în Sinagoga Sion, începând cu ora 19, biletele putând fi achiziționate online pe iabilet.ro sau de la magazinele Germanos, Vodafone, Orange, ori de la locul evenimentului înainte de începerea concertelor.

Accesul pentru o zi de festival costă 70 lei, iar un abonament pentru tot festivalul costă 180 lei.

Potrivit lui Mihai Jurca, APTOR a sprijinit festivalul cu suma de 20.000 euro.


ORA Jazz Festival 2019

Vineri, 20 septembrie, ora 19:

Jakob Bro Trio (Danemarca, S.U.A.)
Nubya Garcia (Marea Britanie)

Sâmbătă, 21 septembrie, ora 19:

Oláh Dezső Trio - "Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances" (Ungaria)
Ilhan Erşahin & Oceanvs Orientalis (Turcia)

Duminică, 22 septembrie, ora 19:

Mohamed Najem & Friends (Franţa)
Svante Henryson Quartet  - "Seven Songs from the 70s" (Suedia)