Patru cărţi au fost lansate, joi seară, în cadrul unui singur eveniment, în spaţiul special amenajat la Târgul Gaudeamus din Oradea. Primele trei vorbesc despre drumul unor preoţi bihoreni până la Alba Iulia în 1918, iar cea de-a patra tratează Fenomenul Piteşti văzut prin ochii unei victime a regimului comunist.

Bihoreni eroi

Cărțile "Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheroghe Bordaşiu", "De la Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Maliţa" și „De la Săcădat la Alba Iulia. Părintele Iosif Tărău şi Avocatul Pavel Maliţa" au fost scrise de pr. prof. Nicolae Bordaşiu, în colaborare cu pr. dr. Ioan-Mircea Ghitea şi pr. prof. Alexandru Dulca. 

Acestea au fost lansate, joi, sub genericul "Bihorenii şi Marea Unire" și au fost prezentate de muzeograful Cristina Puşcaş.

"Scriitorul principal al celor trei cărţi este preotul Nicolae Bordaşiu, care a şi trecut la cele veşnice în urmă cu 6 luni", a spus Puşcaş.

Părintele Bordaşiu a fost deținut în închisorile din Oradea, Timişoara, Jilava şi Aiud între anii 1955 şi 1964 pentru că a făcut parte din mişcarea duhovnicească "Rugul Aprins" şi din Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc.

Coşmaruri cu închisoarea din Piteşti

În cea de-a doua parte a evenimentului, a fost lansată cartea "Reeducarea de la Piteşti – Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit", a lui Aurel Vişoran care vorbeşte despre ororile la care a fost supus în fostul penitenciar din Pitești, dar şi despre greutatea cu care se putea reintegra un fost deținut în sistemul comunist.

"Ţin minte că tatăl meu foarte mulţi ani nu a vrut să-şi amintească prin ce a trecut în cele două închisori. Până la urmă cu ajutorul unui prieten a reuşit să găsească puterea de a pune pe hârtie amintirile cumplite", a povestit fiul autorului, Mircea Vișovan, prezent la lansare.

"Chiar şi după ce a fost eliberat el a continuat să fie controlat de Securitate şi pe lângă asta, avea coşmaruri noaptea, se vedea din nou închis la Pitești”, a mai povestit el.

În încheiere, fiul lui Aurel Vişovan a spus că deşi cartea este una tristă, ea cuprinde şi descrierea unui Maramureş de o rară frumuseţe.

"Fenomenul Piteşti" a fost un experiment de „reeducare” a opozanţilor comunismului, în perioada 1949-1952, caracterizat prin torturarea și bătăilor dure, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politic, majoritatea studenți, adesea membri în diverse grupări interzise.

Cel închis era torturat, iar în unele cazuri dormea în celulă cu torţionarul. Pe parcurs victima îşi pierdea identitatea şi demnitatea de sine, unii dintre dintre torturați devenind, la rândul lor torţionari.

Cărţile pot fi cumpărate de la editura Evdokimus sau de la standul editurii din pavilionul Gaudeamus, deschis până duminică.

Cartea "Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheroghe Bordaşiu" costă 20 de lei, "De la Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Maliţa" costă 12 lei, "De la Săcădat la Alba Iulia. Părintele Iosif Tărău şi Avocatul Pavel Maliţa" costă 10 lei, iar cartea "Reeducarea de la Piteşti – Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit" este disponibilă la preţul de 35 de lei.