Orădenii sunt invitaţi, vineri, la Muzeul oraşului Oradea, la o expoziţie plină cu obiecte de lux, arme şi alte piese de paradă militară păstrate intacte, ce datează din secolele XVII – XVIII.

O parte dintre obiecte au fost descoperite într-o criptă din Cetatea de Baltă, din Alba Iulia, unde au fost înmormântate trei femei. 

Expoziţia "Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană" face parte din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

"«Cornul abundenţei» a fost asociat mereu cu bogăţia şi cu belşugul şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru decorarea obiectelor de lux. Luxul şi imaginea erau la fel de importante pentru nobilimea din Transilvania secolelor XVII-XVIII ca pentru cea de la curţile aristocratice europene şi aveau aceeaşi încărcătură simbolică, a afişării statutului social", se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Muzeului oraşului Oradea.

În muzeul orădean vor fi expuse pandantive, broşe, cercei, brăţări, brâie, paftale din aur şi argint, emailate sau decorate cu pietre preţioase, arme, piese de harnaşament şi obiecte militare de paradă. Toate acestea vor arăta fastul lumii nobiliare din Transilvania premodernă.

Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 13, în Palatul Princiar, corp B. Expoziţia va fi deschisă publicului până la sfârşitul lunii aprilie 2020.

Toate podoabele au fost descoperite în anul 1897, în cripta unei biserici reformate de la Cetatea de Baltă, Alba Iulia, unde se mai aflau trei sicrie în care au fost înmormântate trei femei. 

Identitatea lor a fost descoperită datorită unei verighete purtate de cea care avea cel mai bogat sicriu. Aceasta a fost Zsófia Kendi, soţia aristocratului transilvănean Melchior Bogathi. Ea a murit de tânără, între anii 1600 – 1605 şi a fost îngropată alături de mama şi bunica sa, Iudita Bebek şi Zsófia Patocsi.

Cele două morminte mai vechi au fost jefuite şi prădate de hoţi, doar ultimul, cel al Zsófiei Kendi, a păstrat intactă bogăţia de veşminte şi podoabe ale domniţei. În sicriu se aflau boneta de catifea, mantia căptuşită cu blană de samur şi bentiţa de la gât fuseseră cândva atent decorate cu aplici de aur emailate, meşteşugit lucrate, mărgele de coral şi perle veritabile.