Va fi sărbătoare, în weekend, la Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, unde va avea loc a XIV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, denumit „Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2018”.

„Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural”, se arată într-un comunicat transmis de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, organizator principal al festivalului.

Festivalul se organizează an de an, din nevoia de a reuni tinerii slovaci şi din dorinţa de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace. Pe scenă vor urca soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri din România şi din Slovacia, Ucraina, Croația şi Serbia, iar în program vor avea dansuri și cântece slovace din regiunile de unde provin.

De asemenea, organizatorii anunţă că sâmbătă, de la ora 18, va avea loc o paradă a costumelor populare. Ulterior, de la ora 18.30 va avea loc deschiderea oficială a festivalului, iar prima parte a programului artistic va debuta la ora 19. În aceeaşi zi, de la ora 21.30, va avea loc un bal.

Duminică, programul artistic va începe la ora 15, iar festivalul se va închide la ora 17.

„Prin dansul şi cântecul popular se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întărește identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar la membrii majorităţii cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al județului Bihor și al României”, a mai transmis Uniunea, reiterând că invitaţia de participare este deschisă pentru orice iubitor de folclor şi tradiţie.