Expoziţia de artă vizuală "De la Est la Vest", alcătuită din lucrările mai multor bihoreni care fac parte din Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea, va fi deschisă sâmbătă în Galeriile Reperaj din Cetate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de preşedinta UAPR - filiala Oradea, Vioara Bara, expoziţia a fost vernisată şi la Academia Română din Roma cu ocazia Zilei Naţionale a României, sub denumirea italiană "Dall’Est all’Ovest" şi a putut fi vizitată acolo din 4 decembrie 2019 până în 4 ianuarie 2020.

"De la Est la Vest" cuprinde lucrări de artă plastică semnate de mai mulţi artişti orădeni. Între aceştia se numără Alexandru Ciobotariu, Angela Szabo, Corina Baciu, Dan Mircea, Denisa Romocea, Dates Cîmpeanu, Costea Constantin, Florina Iepure, Vioara Bara, Tudor Frâncu, Ioan Augustin Pop, Nina Danci, Remus Ilisie, Horea Sălăgean, Cosmin Durgheu şi alţii. 

În deschidere va vorbi Magda Cârneci, poet, critic şi redactor-şef la revista "Arta" din Bucureşti. Invitata este, de altfel, curatorul expoziţiei.

"Artiştii formează un fel de «organ vizionar» al existenţei terestre, prin care Viaţa - pelicula organică şi inteligentă ce îmbracă Pământul - încearcă variante de supravieţuire şi evoluţie. Iar artiştii din România vin, în cadrul acestui vast efort de reconfigurare umană continuă, cu propria lor istorie şi sensibilitate, deschisă curajos deopotrivă spre specific şi spre universal. Ei vin cu o istorie politică recentă încă dureroasă, dar pe care o transformă în materie primă pentru depăşire şi transfigurare. Ei vin cu un legat cultural vechi de sute de ani, pe care îl oferă, trecut prin propria lor personalitate, actualităţii ardente şi dificile de azi", spune Magda Cârneci. 

Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 16, la Galeriile Reperaj din Cetate. Expoziţia poate fi vizitată până în 6 martie. Intrarea este liberă.