Orădenii sunt invitaţi duminică, în Cetate, pentru a vedea mai multe demonstraţii de prim-ajutor ale pompierilor şi medicilor SMURD, dotările salvatorilor, dar şi tehnica salvamontiştilor de la Salvaspeo. Tot duminică, zeci de elevi vor participa la concursul Go4Life, în care vor aplica tehnicile de prim ajutor învăţate.

Ateliere pentru curioşi 

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, activităţile din Cetate sunt organizate cu prilejul împlinirii a 26 de ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Bihor din subordinea ISU Crişana.

În Cetate vor fi prezenţi atât pompieri militari, cât şi medici şi asistenţi SMURD Bihor.

Toate activităţile vor începe de la ora 11. Orădenii vor putea participa la un atelier de acordare a primului ajutor pe categorii de vârstă (sugari, copii şi adulţi), prezentarea câtorva utilaje de salvare (ambulanţă de tip C din dotarea SMURD, autospeciala de transport personal şi victime multiple, autospeciala de descarcerare şi echipamentele de descarcerare) şi un atelier de promovare a profesiei de pompier

De asemenea, membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo vor prezenta tehnica de salvare din dotare.

Concurs pentru elevi 

Toate activităţile se vor desfăşura până la ora 16, cu excepţia concursului Go4Life. "Aflat la a 2-a ediţie, competiţia este organizată de UPU-SMURD Oradea pentru elevii liceelor orădene, care vor pune în practică cunoştinţele acumulate timp de o lună la cursurile de prim-ajutor şi resuscitare, susţinute de medici ai acestui serviciu. Proiectul este realizat în colaborare cu ISU Crişana şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor", se arată în comunicat.

Concursul are mai multe probe (de prim-ajutor, îndemânare şi perspicacitate), pe mai multe trasee în oraş şi s-au înscris 225 de elevi de la 22 de licee bihorene.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea -  echipajul de terapie intensivă mobilă.

De la începutul acestui an până în prezent, echipajele SMURD Bihor au desfăşurat  7.879 de misiuni, în medie 25 de intervenţii pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7.724 de persoane.

În aceeaşi perioadă, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 731 de accidente rutiere produse pe raza judeţului, la 86 dintre acestea impunându-se intervenţia echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.