Marţi, de la ora 17.30, orădenii sunt aşteptaţi să descopere, în Sala Mare a Primăriei, teza de doctorat a poetului Zaharia Macovei, coordonată de istoricul Nicolae Iorga. Povestea lucrării, scrise în franceză, "Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză (1845-1918)" este ieşită din tipare, aceasta nereuşind să fie susţinută niciodată.

Zaharia Macovei a obţinut, după studii în ţară, o bursă la Sorbona în Paris, unde sub îndrumarea lui Nicolae Iorga a început documentarea riguroasă a tezei, în cele mai mari biblioteci, conspectând mii de cărţi, ziare şi documente istorice despre viziunea elitelor franceze în ceea ce priveşte problema unităţii românilor dinainte de 1945 şi până la Marea Unire din 1918.

Teza i-a fost transmisă apoi profesorului şi mentorului Nicolae Iorga, căruia însă nu i-a parvenit niciodată, Iorga fiind asasinat în noiembrie 1940.

În plină desfăşurare a Celui De-al Doilea Război Mondial, Zaharia Macovei este forţat să se întoarcă acasă, unde predă la Cernăuţi, se căsătoreşte, iar apoi este evacuat de sovietici şi casa părintească îi este devastată. De aici reuşeşte totuşi să-şi recupereze unele lucruri, printre care şi teza de doctorat, pe care o păstrează decenii la rând, până când i-o predă fostului său elev de la Liceul Padagogic din Oradea şi asistent stagiar, Paul Magheru.

Astfel, profesorul universitar a inclus-o acum în programul tezei doctorandei Simona Ienciu, care a tradus-o în limba română şi a publicat-o la Editura Universităţii din Oradea, ca eveniment publicistic dedicat Centenarului Marii Uniri.

La lansarea de marţi sunt aşteptaţi invitaţi speciali ai culturii locale, dar şi toţi cei curioşi să descopere o lucrare necunoscută până acum, pusă sub semnul miracolului.