Artista belgiancă Chantal Maas, cu origini transilvănene şi iudaice, îşi va prezenta expoziţia de pictură şi fotografii "Lume imaginară plină de viaţă", la Sinagoga Sion, vineri, de la ora 19, potrivit unui comunicat de presă. Expoziţia şi prezenţa artistei vor fi completate cu momentele muzicale pregătite de violonistul Thurzo Sandor Jozsef.

Cu toate că artista s-a născut în judeţul Timiş, iar acum este stabilită în Belgia, a ales să petreacă mai mult timp în Oradea datorită clădirilor Art-Nouveau, care o inspiră. "Fiecare lucrare a sa prezintă o istorie, fiind influenţată de suprarealismul belgian precum şi de o experienţă de viaţă deosebită în oraşul polonez, pe numele său vechi nazist, Auschwitz, actual Oswiecim. Contar aparenţelor, lucrările sunt pline de viaţă, de speranţă şi optimism molipsitor", se arată în comunicat.

Chantal Maas este de părere că arta trebuie să fie o reprezentare sensibilă a unei idei, trăind în acord cu filosofia lui Platon, care spunea că ceea ce este bun este şi frumos, iar arta are rolul de a linişti prin intermediul contemplaţiei.

Pe lângă că are vocaţie de artist, Chantal Maas este şi un fotograf jurnalist independent, preocupat de promovarea Transilvaniei. Dorinţa de a face cunoscută şi apreciată Europa de Est în partea de Apus a continentului a determinat-o să facă parte dintr-o asociaţie non profit care are această misiune, ea fiind preşedintele organizaţiei.

Expoziţia "Lume imaginară plină de viaţă" va fi vernisată de Angela Lupşea şi va rămâne pe simeze timp de două săptămâni.

Mădălina Sim
studentă