Filarmonica de Stat propune în preajma Zilei Morţilor un concert cu lucrări sumbre, în acelaşi ton cu evenimentul. La concertul de joi, de la ora 19, va participa corul instituţiei muzicale, precum şi solişti invitaţi apreciaţi pe mari scene din ţară şi străinătate.

Melomanii vor putea audia "Pavana pentru o infantă defunctă", de Maurice Ravel, dedicată contesei Polignac, "Adagietto" din simfonia a V-a de Gustav Mahler, "La mormântul lui Couperin", tot de Maurice Ravel, dedicată marelui predecesor preclasic, François Couperin.

Seara se va încheia cu "Recviemul în do minor" de Michael Haydn, o lucrare plină de durere care oglindeşte doliul din sufletul compozitorului, după ce, în anul 1771, îi moare singura fiică de nici un an, precum şi mentorul, principele Sigismund Graf Schrattenbach, arhiepiscopul din Salzburg.

Conceput pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră, Recviemul de Haydn va fi interpretat cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, precum şi cu implicarea soliştilor vocali apreciaţi atât în ţară, cât şi pe scenele din străinătate: soprana Kristófi Ágnes (Filarmonica Naţională a Ungariei, Budapesta), alt Iulia Merca (Opera Naţională Română din Cluj-Napoca), tenor Tony Bardon (Opera Maghiară din Cluj-Napoca) şi bas Cristian Hodrea (Opera Naţională Română din Cluj-Napoca).

Dirijorul invitat Gheorghe Costin este compozitor şi profesor de orchestră. A fost chemat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România şi peste hotare. Momente de referinţă ale biografiei sale le-au constituit întâlnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel şi Yannis Xenakis.

Biletele şi abonamentele se pot cumpăra la sediul Filarmonicii, din strada Moscovei nr. 5, de luni până vineri între orele 11 - 16, precum şi cu o oră înainte de concert.