Chiar de 8 martie, orădencele sunt chemate să ia parte la un flash mob în Piaţa Unirii, menit să atragă atenţia asupra violenţei domestice la care sunt supuse femeile. Evenimentul face parte din mişcarea globală "One Billion Rising", fondată în 2012 de scriitoarea şi activista feministă Eve Ensler.

În Oradea, flash mob-ul este organizat de instructoarea Szabo Andrea de la Nia Dance, alături de Renata Coznici de la Omni Yoga, alături de Fundaţia Lampas şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. 

"Se estimează că fiecare a treia femeie din lume este supusă unei forme de violenţă. Acest lucru înseamnă că sunt afectate mai mult de un miliard de femei din populaţia Pământului", transmit organizatorii. 

Mişcarea "One Billion Rising" în vederea conştientizării globale a violenţei asupra femeilor a fost lansată în 2012 de scriitoarea americană Eve Ensler, ea însăşi o victimă a violenţei domestice în copilărie. A fost abuzată de tatăl ei, sexual, fizic şi mintal. După ce s-a vindecat de cancer, Eve a dorit să pună în mişcare, prin dans, o campanie împotriva violenţei asupra femeilor. 

Evenimentul se va desfăşura pe 8 martie, de la ora 12, în Piaţa Unirii. Organizatoarele pregătesc o coregrafie inspirată de una folosită şi în alte ţări.