Bihorul va fi gazda primei ediții a competiției „Raliu fără frontiere” în cadrul căreia pasionați din toată țara vor veni, în 21 și 22 iunie, cu 25 de autovehicule istorice, printre care și un Topolino din anul 1938, și se vor întrece prin mai multe localităţi din Bihor, Sălaj și Ungaria. Startul se va da, vineri, la Cetatea din Oradea, iar câștigătorii vor fi premiați în ultima etapă a concursului, programată în Ungaria.

Competiția organizată de Retromobil Club România, cu sprijinul Consiliul Județean Bihor, a fost anunțată, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele filialei Oradea a Retromobil Club, Rencsik Ottó, vicepreședintele filialei, Ovidiu Gherman, președintele Asociației Ujfehértó din Ungaria, Szilágyi Péter, vicereședintele CJ Traian Bodea și Pető Dalma, director adjunct al fundației Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar.

Potrivit organizatorilor, din Bihor vor participa patru echipaje cu câte patru automobile.

Startul raliului se va da vineri, 21 iunie, la Cetatea din Oradea. "Din minut în minut câte o maşină va porni în raliu. Nu e o competiţie de viteză. Participanţii respectă regulile de circulaţie şi restricţiile privind viteza și vor trece prin 12 probe. Se notează şi se iau în calcul timpii obţinuţi în fiecare etapă", a precizat Ovidiu Gherman.

Traseul prin Bihor va trece, în prima etapă, prin Oșorhei, Urvind, Tileagd, Aleșd, Peștiș, Șinteu, Suplacu de Barcău, Pădurea Neagră, Vâlcele, Valea Cerului, Borumblaca și Galoșpetreu. Punctul de oprire va fi la Cămar, în județul Sălaj, și tot de acolo va începe și a doua etapă a raliului.

Etapa a treia este programată sâmbătă dimineața, cu punct de sosire în localitatea maghiară Ujfehértó. Acolo publicul va putea să voteze cea mai atrăgătoare mașină, iar câștigătoarul va primi trofeul „Mașina preferată a publicului”.

Spectatorii vor avea ce să vadă, fiindcă la raliu vor participa 25 de mașini vechi, dar arătoase, printre ele numărându-se un Topolino din anul 1938, bătrânele mașini Dacia, un ARO și un Fiat roșu. Cele din urmă au și fost aduse de membrii Retromobil Club Oradea, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor.

Aceasta va fi prima competiție organizată de Retromobil Club România care va trece de granițele României. „În competiție vor particia automobile istorice, din toată țara, nu și din Ungaria. Premierea va avea loc în Ungaria tocmai pentru a stârni apetitul cetățenilor maghiari care au astfel de vehicule vechi și care ar dori pe viitor să participe la o altă ediție a raliului” a spus vicepreședintele Gherman.

Premiile vor consta în diplome, trofee și produse de întreținere și cosmetică auto.