Ajuns la cel de-al treilea volum, după "Demonul confesiunii" şi "O vară ce numai apune", poetul, eseistul şi traducătorul Radu Sergiu Ruba va lansa, marţi, la Oradea romanul "Guantanamo". Cartea a apărut la Editura Tracus Arte în anul 2018.

"Guantanamo este un roman al unui obsedant itinerariu recluzionar, unul care poate trece drept iluzie pură sau realitate brutală. Căci el poate fi plasat, cu egală îndreptăţire, în ambele registre. Scris într-un mod alert, devoalând tertipurile unor servicii secrete, interferenţele lor cu societatea, cu unele personaje desprinse din datele cotidianităţii, dar şi din subteranele fanteziei, demersul narativ captivează prin jocul imagistic, prin stilistica exprimării. Cartea abundă în surprinzătoare schimbări de registru psihologic, în descrierile de factură barocă ale unor detalii, în jocul contorsionat al personajelor, fiind scrisă cu vervă şi cu expresivitate.

Radu Sergiu Ruba este nu doar un poet şi eseist profund, un traducător avizat, ci şi un romancier de o mare forţă descriptivă. Amestecând ficţiunea cu unele elemente autobiografice, autorul ne propune radiografia societăţii posttotalitare în controversata ei evoluţie. Frazarea precisă şi umorul fin dau savoare cărţii, aceasta constituind o frescă psiho-socială a zilelor noastre, una în care căutarea dreptăţii rămâne, în continuare, o aventură perdantă", descrie volumul muzeograful, scriitorul şi eseistul Ioan F. Pop.

Născut în Satu Mare, Radu Sergiu Ruba şi-a pierdut total vederea la 11 ani. Totuşi, între 1974-1978, a studiat filologia franceză şi engleză la Universitatea din Bucureşti, iar apoi a lucrat ca profesor de limba franceză, de limba şi literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învaţământului şi ştiinţei, responsabil cu subsistemul educaţiei speciale pentru deficienţii de vedere. De asemenea, a fost preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Lansarea de carte va începe la ora 17, în clădirea Muzeului Memorial "Iosif Vulcan". Cartea va fi prezentată de Ioan F. Pop şi de către autor.