Cunoscutul autor român Matei Vişniec va lansa, sâmbătă, 2 martie, de la ora 16, la Librăria Humanitas cel mai recent volum al său, intitulat "Ultimele zile ale Occidentului", urmând să poarte şi un dialog cu cititorii orădeni.

În cartea "Ultimele zile ale Occidentului", apărută la editura Polirom, Matei Vişniec, care lucrează ca jurnalist la Radio France International, abordează problema declinului Occidentului folosindu-se de fabule filozofice, povestiri şi confesiuni.

"Oare ce i se întîmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizaţia occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Asistăm la dispariţia omului alb? Se va produce o gigantică operaţiune de înlocuire în Europa a populaţiei albe, de tradiţie creştină, cu o altă populaţie, africană şi arabo-musulmană, purtătoare de tradiţie islamică? (…) Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa şi reţelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice şi a unor povestiri cu aer dilematic, dar şi prin cîteva confesiuni", a afirmat Matei Vişniec despre cel mai recent volum al său.

După lansarea de la Oradea, participanţii vor putea obţine autografe din partea autorului.

Cu o zi înainte, Matei Vişniec va fi prezent la prima reprezentaţie a spectacolului "Occident Express", pus în scenă de actorii Teatrului Szigligeti, în premieră absolută în limba maghiară.

Născut în 1956 în Bucovina, la Rădăuţi, Matei Vişniec a studiat filosofia la Bucureşti şi s-a afirmat, iniţial, în România prin poezie. În septembrie 1987, Matei Vişniesc a plecat din România cu o viză de turist şi a ajuns în Franţa, unde a cerut azil politic.

El a scris piese de teatru care s-au tradus în 30 de limbi şi s-au jucat în 40 de ţări. În 2009, Vişniec a primit Premiul european pentru întreaga activitate acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa.