Celebrul rocker orădean Călin Pop are un nou proiect muzical, unul de suflet, alături de concitadinul său folkistul Raul Silaghi. Orădenii sunt aşteptaţi să le descopere creaţiile, în stilul folk-pop, cu influenţe rock, pe 1 iulie, la Festivalul Naţional de Folk din Cetate.

Întoarcerea la acustic

Bazele colaborării muzicale dintre Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, una dintre cele mai cunoscute şi longevive trupe rock din ţară, şi folkistul Raul Silaghi au fost puse în urmă cu un an şi jumătate.

De atunci, cei doi muzicieni au avut câteva apariţii şi recitaluri şi au lucrat la compoziţii proprii. "Este un alt proiect de suflet, un proiect acustic, bazat pe creaţii proprii acustice. Sunt două chitări şi două voci. Alături de vocea mea, cel puţin în proporţie de 50% se poate auzi vocea lui Raul Silaghi", povesteşte Călin.

Acesta spune că în muzica acustică nu poţi minţi. "Cu acest proiect am vrut să mă întorc la adevăratele origini de la care am pornit, la chitara acustică. E o chestie de naturaleţe. Cu aşa ceva nu ai cum să păcăleşti lumea, te exprimi clar şi natural", se destăinuie muzicianul.

Romantici şi optimişti

Piesele pe care Călin Pop şi Raul Silaghi le-au pregătit sunt romantice şi optimiste. "Nu mergem pe social, aşa cum am făcut-o în alte proiecte", spune Călin, referindu-se şi la "Fără filtru", cel mai recent album solo al său.

Folkist de tânăr, Raul Silaghi a lăsat o bună perioadă muzica deoparte, revenind la ea în ultimii doi ani. De atunci, a cântat alături de Florian Chelu Madeva, a avut o apariţie la concertul comemorativ "Give peace a chance" şi, în formula de duet alături de Călin Pop, a cântat la Zilele Beiuşului. Recitalul lor a fost descris de participanţi ca un concert "unplugged high level", prezentat cu virtuozitate.

"Călin mi-a întins o mână. E altceva decât face cu trupa sau cu fiul lui, cu Marius. E o muzică lentă, cu lirismul aferent, împreunată cu nişte pasaje virtuozitate mare la chitară", descrie Raul noul proiect muzical.

Folk în fortăreaţă

Călin Pop şi Raul Silaghi au lucrat împreună la compoziţii noi, muzică şi versuri, şi au modificat unele piese pe care le aveau deja în repertoriu. Între noile creaţii ale celor doi se numără cântecele "Te privesc" şi "Ghiduşii".

Cei care vor să le descopere muzica, una romantică şi naturală, o pot face pe 1 iulie, în a doua seară a Festivalului Naţional de Folk de la Oradea, în amfiteatrul Cetăţii. În aceeaşi seară, începând cu ora 19, pe scenă vor mai urca artişti precum Adina Hodişan, Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, Cătălin Condurache şi Emeric Imre.

Noul duo pop-folk-rock pregăteşte şi un concert care ar urma să se ţină la toamnă tot la Oradea. "Evoluţia de la Festivalul Folk va fi de 30 de minute, dar avem creaţii pentru a susţine singuri un concert întreg", spune Călin Pop. Aşadar, muzica nu se opreşte...