Vineri, 14 decembrie, de la ora 19, Târgul de Crăciun din Oradea va găzdui un moment special: concertul aniversar al trupei Celelalte Cuvinte, prin care va fi celebrat celebrul "album cu pătrăţele" apărut în 1987. Publicul va păşi pe tărâmul nostalgiei alături de piese cunoscute de pe primul album al trupei, precum Scrisori iubite, Un sfârşit e un început, Dacă vrei, Fântâna suspinelor, Despărţire, Iarbă prin păr...

De cele mai multe ori, primul album al unei trupe rămâne unul special, atât pentru artişti, cât si pentru fani. După mai bine de 31 de ani de la lansare, Celelalte Cuvinte cântă şi orădenilor integral piesele de pe primul album al trupei, apărut în 1987, la Electrecord.

Povestea "albumului cu pătrăţele" începe, de fapt, în 1984. Trupa înregistrează la Radio Cluj câteva piese, printre care şi "Iarbă prin păr", care devine în scurt timp unul dintre cele mai mari hituri din istoria formaţiei şi a rockului românesc. Apoi, la festivalul timişorean "TIM Rock" formaţia este remarcată de Florian Pittiş şi, prin intermediul lui, banda cu înregistrările de la Radio Cluj ajunge la Bucureşti, unde devine o jumătate a L.P.- ului intitulat "Formaţii Rock Nr. 8", album editat de Electrecord, în 1985. După doi ani, este lansat Celelalte Cuvinte I, primul material discografic aparţinând în întregime trupei.

"Albumul cu pătrăţele" şi-a primit numele după ce prima variantă a coperţii, realizată de Alexandru Andrieş, a fost respinsă de cenzura comunistă pe motiv că ar fi făcut aluzie la demolarea clădirilor vechi din Bucureşti sau la cutremur. Prin urmare, Andrieş vine cu o altă idee grafică, mult simplificată, datorită căreia discul are această denumire populară.

Aşadar, vineri, 14 decembrie, de la ora 19, Călin Pop, Marcel Breazu, Tiberiu Pop, Leontin Iovan şi Ovidiu Roşu ne aşteaptă în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a ne cânta: Scrisori iubite, Un sfârşit e un început, Dacă vrei, La ceas târziu, În zori de zi, Fântâna suspinelor, Despărţire, Despre suferinţe de iarnă, Iarbă prin păr, Caracteruri, O să am...