În satele bihorene se poate face şi agricultură profitabilă, nu doar de subzistenţă! Este mesajul pe care l-au transmis şase tineri fermieri, beneficiari de fonduri europene pentru agricultură, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Cei şase au ajuns la Prefectură la invitaţia directorului Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor, Cristian Buzlea, chemat să prezinte raportul despre absorbţia de fonduri europene pentru măsuri în agricultură şi, îndeosebi, despre derularea programului "Tânărul fermier".

Potrivit lui Bulzea, prin acest program, peste 900 de bihoreni care au cel mult 40 de ani au primit 40.000 sau 50.000 de euro, pentru a-şi înfiinţa o fermă. Împreună, aceştia au atras 40 de milioane de euro.

Planuri mari

Succint, tinerii au spus ei înşişi cum au folosit banii. Adriana Tirb, funcţionară într-o bancă din Oradea, şi-a înfiinţat la Lăzăreni o fermă de lavandă, care acum este un punct de atracţie în special pentru mirii dornici să-şi facă poze în lanul mov. Cu banii europeni, "Lavanda Adrienne" a achiziţionat cele necesare pentru a produce ulei de lavandă, dar şi cutii de lemn personalizate, perfecte pentru cadouri "aromate". "Ultima tranşă, pe care urmează să o primesc, o voi folosi pentru a-mi deschide un magazin", a spus fermiera.

Lavanda Adrienne

Simona Liuţa Pop, proprietara a două solarii din Dernişoara, comuna Derna, în care cultivă căpşuni, fasole şi alte legume, a precizat că se străduiește să aducă pe piaţă soiuri autohtone, crescute fără chimicale. "Am încercat să nu vând otravă", a explicat ea. Planul ei pentru ultima tranşă de bani este să mai amenajeze patru solarii şi, dacă vânzările vor continua să meargă bine, să facă şi un centru de procesare. "În satul copilăriei mele", a spus tânăra, precizând că a amenajat solariile pe terenuri primite de la bunici.

Vedetă pe Facebook

Al treilea fermier prezentat în Colegiul Prefectural este unul care deja este "viral": Ionuţ Moldovan (foto), tânărul de 23 de ani care are pagina de Facebook "Ferma lui Ionuţ" şi care le duce acasă orădenilor care comandă de pe site-ul lui legume proaspete. În solarii din Roit, tânărul cultivă roşii, ardei, castraveţi şi alte legume, aşa cum au fac şi părinţii lui, încă din tinereţe. Toate se pot comanda online, iar pentru că legumele sunt şi gustoase, tânărul a devenit cunoscut în Bihor. Mărturisind, totodată, că fără aceşti bani nu reuşea să facă mai nimic...

Ionuţ Moldovan, Ferma lui Ionuţ

Lucian Sereş, un alt beneficiar al programului, a mărturisit că a avut o pasiune pentru animale de mic, aşa că a preluat de la bunicii lui mica lor exploataţie din Nojorid, adică patru vaci şi 12 hectare de teren. Azi cultivă 50 de hectare de pământ şi are 12 vaci, inclusiv un viţel de rasă Angus, dar şi 100 de oi. Cu banii din proiect şi-a cumpărat utilaje agricole şi plănuieşte să se dezvolte.

De la căpşuni la... salam

Pentru orădeni, căpşunile de Oşorhei, vândute în gherete chiar în forma fructului, devin un produs tot mai cunoscut, dar puţini ştiu că proprietara afacerii, Daniela Surdan, din Cheriu (comuna Oşorhei) s-a dezvoltat tot graţie banilor din "Tânărul fermier". Asta după ce cinci ani a lucrat în străinătate, la cules căpşuni şi sparanghel!

Acum, Daniela cultivă căpşuni pe 1,7 hectare, în solarii anume cumpărate din Anglia, care sunt culisante, astfel că ploaia ajune pe plante. "Provocarea cea mare a fost valorificarea. De aceea am cumpărat gheretele în formă de căpşuni", a explicat tânăra, de asemenea dornică să-şi extindă cultura.

Căpşuni din Oşorhei

Planuri mari are şi Marius Cacuci, fermier din Beznea (comuna Bratca), care de la un bivol deţiunt în 2016 a ajuns acum la o fermă de 60 de exemplare. De asemenea, tânărul şi-a extins suprafaţa de terenuri cultivate de la 10 hectare la 100! "La început am procesat lapte, dar acum nu, pentru că nu mai am cu cine să lucrez. Facem produse tradiţionale din carne", a spus Marius. Alături de un fermier din Arad, vrea să producă salam de mangaliţă şi bivol.

Toate aceste exemple au fost aplaudate de directorii prezenţi la şedinţa Colegiului Prefectural. Iar concluzia a tras-o directorul OJFIR Bihor: "Satul românesc are viitor".

Vezi mai jos video de prezentare a celor şase fermieri: