Vremea rece nu i-a ținut deoparte. Mai puţini decât în alţi ani, dar suficient de mulţi pentru a umple Biserica cu Lună şi Catedrala Sfântul Nicolae, credincioşii care au venit să celebreze Învierea în centrul Oradiei, majoritatea tineri, au participat la slujbele conduse de parohul Teodor Cristea respectiv de vicarul general Mihai Vătămănelu și de episcopul romano catolic László Böcskei.

Spre deosebire de alţi ani, Piaţa Unirii nu s-a mai umplut de lume. Pe o temperatură de doar 12 grade, cei câteva sute de credincioşi s-au înghesuit în biserici.

Slujba de Înviere a început la ora 00.00, când pâlcuri de oameni se îndreptau încă spre lăcaşurile de cult din centrul Oradiei.

Puţin după miezul nopţii, greco-catolicii au înconjurat catedrala conduşi de preoţi în sunet de toacă. "Hristos a înviat din morţi", a cântat alaiul înainte să se adăpostească de frig în sfântul lăcaş. Pentru prima oară după mulţi ani, slujba nu a mai fost condusă de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, confruntat cu probleme de sănătate. Locul acestuia a fost luat de vicarul general Mihai Vătămănelu, dar şi de episcopul romano catolic, László Böcskei.

Peste drum, în Piaţa Unirii, vegheaţi de statuia episcopului Roman Ciorogariu, ortodocşii, majoritatea tineri, au intrat în biserică în jurul orei 00.30.

"Deschideţi voi, porţi veşnice, să intre Împăratul Măririi!", a poruncit de trei ori părintele paroh Teodor Cristea, bătând cu crucea în uşile de lemn care s-au dat în lături. "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând. Și celor din morminte viaţă dăruindu-le", au cântat împreună credincioşii.

La Biserica cu Lună, slujba s-a încheiat în jurul orei 1.50. 

"Această cântare sfântă din finalul canonului Învierii Domnului Iisus Hristos ne impresionează nu doar prin linia melodică, ci şi prin mesaj. Să cântăm şi să păstrăm nealterată această lumină sfântă în vieţile noastre. Fie ca Hristos care a înviat să ne învieze şi pe noi din moartea păcatului", a spus părintele Cristea în încheiere. 

Apoi, orădenii au ieșit din biserică să primească din mâna preoților sfintele Paști, calmi, împăcați și fără înghesuială.

De altfel, majoritatea bisericilor din oraş au fost pline de oameni, un exemplu fiind şi biserica greco-catolică Schimbarea la Faţă din Velenţa, în care slujba a fost oficiată de protopopul greco-catolic al Oradiei, Gavril Buboi (video).

 

De precizat că, duminică, credincioșii ortodocşi sunt așteptați, de la ora 10, la Liturghia de Praznicul Învierii Domnului oficiată la Biserica cu Lună, iar seara, de la ora 18, la slujba de Vecernie, în urma căreia vor ciocni un ou roșu.

Hristos a înviat!