Depozitul de deşeuri reciclabile din Nojorid, aparţinând firmei Superbon, este din nou locul unui incendiu de amploare. Pompierii au fost chemaţi să intervină duminică, în jurul orei 18.30, şi acţionează cu 9 autospeciale.

"La faţa locului au fost mobilizate forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul a cinci subunităţi, care s-au deplasat cu 9 autospeciale, din care 7 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autoscară şi o autospecială de primă evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, pentru BIHOREANUL.

Din primele informaţii, incendiul se manifestă pe o suprafaţă de circa 350 metri pătraţi, iar în depozit nu se află nicio persoană.

Incendiu SuperbonLa fel cum s-a întâmplat la primul incendiu izbucnit la acest depozitul, în atmosferă se degajă un fum negru şi dens, care se vede de la depărtare.

Drept urmare, mulţi orădeni au postat deja pe reţelele de socializare fotografii cu poluarea cauzată de incendiu.

ISU Crişana a transmis către bihorenii situaţi în apropierea incendiului mesaje de avertizare prin Ro-Alert, prin care i-a atenţionat de degajările mari de fum şi li se cere să stea în clădiri şi să închidă uşile, geamurile şi sistemele de ventilaţie.

Mesaj Ro-AlertIncendiu cu repetiţie

Depozitul de deşeuri aparţine firmei Superbon, societate specializată în reciclarea de deşeuri nepericuloase, adică PET, hârtie, cartoane şi metale, şi se află la ieşirea din Nojorid spre Leş, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 20.000 mp.

Aici s-a mai produs un incendiu uriaş în urmă cu două săptămâni, mai precis pe 15 iulie, când coloana de fum negru şi dens s-a ridicat în atmosferă ca o coloană lungă de 150 de metri. 

Atunci, 62 de pompieri au intervenit şi au reuşit să lichideze după 4 ore incendiul în care s-au făcut scrum circa 60 de tone de deşeuri. 

În urma poluării masive produse de flăcări, firma Superbon a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 100.000 lei. Totuşi, cauza incendiului nu a fost făcută publică.

Totodată, un incendiu a avut loc, în luna martie, la un alt depozit al firmei Superbon, de pe Calea Borşului din Oradea.

UPDATE ora 19.34: Pompierii se alimentează din Nojorid

Pompierii încă intervin pentru localizarea incendiului, misiunea fiind coordonată la faţa locului de şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba. Incendiu Superbon Nojorid

Pentru că la depozit nu există hidranţi cu care să alimenteze autospecialele, militarii sunt nevoiţi să facă această operaţiune în navetă, adică să se deplaseze la cele mai apropiate surse de apă.

Autospecialele de pompieri sunt umplute de la hidranţii din satul Nojorid, dar şi de la un rezervor al Companiei de Apă din aceeaşi localitate.

Din câte se pare, şi de această dată ard cu precădere deşeuri din plastic şi de lemn.

Circulaţia rutieră în zonă nu afectată, dar la locul incendiului sunt prezente şi mai multe echipaje de Poliţie.

La locul incendiului s-au adunat şi câţiva bihoreni care locuiesc în apropierea depozitului şi care sunt nemulţumiţi că acesta nu a fost închis de autorităţi, după primul incendiu izbucnit la jumătatea lunii iulie. 

UPDATE ora 20.33: Au localizat incendiul

Pompierii au localizat incendiul şi acum încearcă să stingă flăcările. Din cauza vântului, însă, suprafaţa cuprinsă de foc s-a extins, la circa 1.000 mp. La faţa locului intervin 48 de pompieri militari.

UPDATE ora 21.30: Incendiul a fost stins

Pompierii militari bihoreni au reuşit să stingă incendiul de mare amploare care a izbucnit la depozitul de deşeuri din Nojorid după o intervenţie care a durat două ore şi au rămas la faţa locului, pentru a se asigura că nu va izbucni un nou foc.

Cauza nu a fost încă stabilită.