Aflată în vizită electorală în Bihor, premierul demis Viorica Dăncilă şi-a început ziua la Sânmartin, unde a avut o întâlnire cu colegii din PSD şi cu simpatizanţii social-democraţilor.

Întâlnirea a avut loc în piaţeta de lângă Primăria Sânmartin, pe care au supravegheat-o numeroşi jandarmi, poliţişti şi angajaţi de la Serviciul de Pază şi Protecţie. Dăncilă s-a lăsat aşteptată mai bine de 30 de minute, dar nimeni n-a comentat.

"Blonda aia de la peneleu îi toată draci"

Când premierul a ajuns în mijlocul lor, cei circa o sută de oameni au aplaudat frenetic. Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a fost primul vorbitor. Evident, a lăudat-o pe Dăncilă, spunând că a avut o guvernare eficientă şi că va fi viitorul preşedinte al României. Apoi, a luat cuvântul candidata PSD la alegerile prezidenţiale şi le-a vorbit celor prezenţi despre cât de nociv va fi Guvernul PNL pentru România, amintindu-le totodată de realizările PSD din ultimii ani.

În preajma lui Dăncilă au stat ministrul Agriculturii Petre Daea, ministrul Culturii Daniel Breaz, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, secretarul de stat Lilla Debelka, senatorul Florian Bodog, deputatul Ioan Sorin Roman şi ex-parlamentarul Emilian Pavel.

După discursul de circa 10 minute al lui Dăncilă, timp în care oamenii, cei mai mulţi trecuţi de prima tinereţe, au aplaudat, au dat aprobator din cap şi au ascultat atenţi, primarul Laza părea că nu ştie ce prevede programul în continuare.

Premierul n-a stat pe gânduri însă şi a plecat de lângă statuia lui Mihai Viteazul înspre mulţime. A dat mâna cu oamenii, s-a pupat cu fiecare doritor şi a stat zâmbitoare la fiecare poză cerută de localnici. "Ce frumoasă e!", au exclamat câteva dintre femeile bucuroase că au avut ocazia să se pupe cu prima femeie premier a României.

Un pensionar i-a spus lui Dăncilă că trebuie să-i dea o broşă "la blonda aia de la peneleu, că îi toată draci, de-aia nu se pune nimic pe ea", referindu-se cel mai probabil la Raluca Turcan. "Proastă o fost, proastă moare", a mai spus bătrânelul, în râsetele mulţimii şi ale lui Dăncilă. Alţi oameni i-au spus că îi doresc să ajungă preşedintele României, iar o femeie i-a dăruit o icoană.

UPDATE: Pe tocuri la şantier

De la Sânmartin, Viorica Dăncilă a plecat direct la şantierul viitoarei Săli Polivalente cu 5.000 de locuri din Oradea, realizată de Guvern, prin CNAIR, în parteneriat cu Primăria Oradea. Aflată deja în întârziere, a petrecut doar câteva minute pe şantierul lucrării de 122 de milioane lei, la rândul ei întârziată.

Îmbrăcată într-un costum bej cu flori roşii, peste care însoţitorii i-au dat grijulii un palton azuriu, Viorica Dăncilă, urcată pe tocuri, nu s-a aventurat în şantierul propriu-zis. Vestele şi căştile de protecţie întinse pe o masă de lângă panoul pe care erau afişate schiţele construcţiei au rămas nefolosite.

Dăncilă a venit însoţită de liderul PSD Bihor, Ioan Mang, care şi-a asumat rolul de gazdă, de miniştrii interimari ai Agriculturii şi Culturii, Petre Daea şi Daniel Breaz, şi de o suită formată din pesedişti bihoreni, de la senatorul Florian Bodog, deputaţii Ioan Sorin Roman şi Dumitru Gherman la ex-parlamentarul Emilian Pavel şi ex-secretarul de stat Lilla Debelka.

Premierul interimar a ascultat prezentarea făcută de prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, privind schiţele afişate în vacarmul utilajelor de construcţii pornite parcă demonstrativ.

Mihaiu a arătat că lucrarea a ajuns în faza suprastructurii şi a concluzionat că aceasta este realizată în proporţie de 25%.

Licitaţia autostrăzii a fost anulată!

Solicitată de jurnalişti, Viorica Dăncilă a confirmat oficial anularea licitaţiei pentru construirea tronsonului de autostradă Suplac – Chiribiş (26,35 kilometri), câştigată de asocierea de firme Construcţii SA Sibiu – Hidroelektra Mehanizacija DD (Croaţia), fapt care echivalează cu o nouă amânare a termenului de predare a Autostrăzii A3.

"Ceea ce ştiu eu este că firma din Croaţia a intrat în insolvenţă", a spus Dăncilă, care a argumentat că "nu poţi lucra cu o firmă care a intrat în insolvenţă pentru că nu ştii care va fi parcursul" şi a precizat că va face "tot ce este posibil pentru a grăbi paşii" (n.r. de reluare a licitaţiei).

În total, vizita premierului interimar a durat circa 5minute şi s-a dovedit doar o ieşire de campanie electorală înaintea alegerilor prezidenţiale de săptămâna viitoare. Alaiul social-democraţilor s-a îmbarcat în maşini şi a pornit spre următorul punct de pe traseul turneului electoral în Bihor, Maternitatea Oradea.