Duminică la prânz, cu ocazia "Zilelor comunei Sântandrei", a fost inagurată în centrul Cartierului Tineretului din localitate cea mai modernă creşă de comună din România. Investiţia, suportată de la bugetul local, s-a ridicat la 400.000 euro.

Unică în România

"Nu vreau să greşesc, dar nu ştiu o altă comună din România care să fi ridicat o creşă din fonduri proprii. În Bihor, în mod cert nu este", a declarat primarul Ioan Mărcuş (foto).

La slujba de sfinţire a creşei, oficiată de un sobor de preoţi, au luat parte deputaţii Gavrilă Ghilea şi Ioan Sorin Roman, primarul de Oradea, Ilie Bolojan, şi viceprimarul Florin Birta.

În sală au mai putut fi văzuţi consilieri locali din Sântandrei, angajaţi ai Primăriei şi peste 100 de părinţi veniţi să se covingă în ce condiţii vor fi educaţi şi îngrijiţi copiii lor.

91% deja ocupată

Amplasată în Cartierul Tineretului, aflat în plină dezvoltare, creşa va fi dată în folosinţă începând de luni, 10 septembrie. Aceasta are o capacitate de 45 de locuri, împărţite în trei grupe.

Cum populaţia comunei Sântandrei a crescut de la 3.650 de locuitori în 1990 la circa 10.000 locuitori în 2018, reprezentanţii administraţiei locale nu îşi fac griji cu privire la gradul de ocupare a acesteia.

"Avem ocupate deja 41 din cele 45 de locuri. Majoritatea tinerilor din comună fac naveta la Oradea şi deocamdată îşi duc copiii cu ei. Când se vor convinge de calitatea condiţiilor de aici, mulţi se vor răzgândi", spune administratorul creşei, Ioan Olimpiu Cor (foto).

Concepută pentru copiii

Clădirea, cu un aspect modern, o împrejmuire futuristă şi o curte interioară spaţioasă, a fost proiectată după cele mai exigente standarde în domeniu.

"Părinţii vor avea acces până la vestiarul de la intrare, unde vor veni educatoarele şi vor duce copiii în săli. Chiar lângă intrare este cabinetul asistentei medicale. Acesta verifică copiii la intrare şi are, separat, o mică rezervă, cu pătuţ, baie inclusiv cu cădiţă, şi ieşire separată din clădire în cazul în care un copilaş se îmbolnăveşte peste zi şi necesită îngrijire", a precizat Cor.

Vestiarele angajaţilor şi oficiul în care este porţionată hrana micuţilor, livrată în regim catering, sunt despărţite de aripa destinată prichindeilor printr-o sală mare cu perete din stică pregătită pentru diferite evenimente.

Pe dimensiunile micuţilor

Pentru grupa copiilor de 1 - 2 ani, creşa are amenajată o sală de joacă, un dormitor cu 15 pătuţuri dotate cu saltea ignifugă şi concepute astfel încât să poată fi legănate, propriul grup sanitar cu chiuvete şi toalete adaptate nevoilor micuţilor, dar şi un oficiu separat pentru preparerea şi proţionarea laptelui.

"Avem aici inclusiv cădiţă, cu apă caldă preparată pe gaz dacă unul dintre micuţi se murdăreşte", a explicat administratorul.

Cele două grupe de copii mai mari au fost proiectate în oglindă, despărţite de un vestiar cu aceleaşi facilităţi ca în cazul micuţilor. "Tot ce mai avem de făcut este să mobilăm curtea din spate cu aparate de joacă", a mai spus Cor.

Urmează o grădiniţă...

Cea mai modernă din ţară, creşa din Sîntandrei a fost în centrul unui scandal în primăvara acestui an, când reprezentanţii opoziţiei l-au declarat "faraon" pe primarul localităţii pentru că a alocat 85.000 euro numai pentru împrejmuriea clădirii.

Astăzi, Ioan Mărcuş spune că cifrele au fost exagerate. "Gardul n-a costat 85.000 euro. A fost undeva la 200.000 lei (n.r. echivalentul a 43.000 euro). Poate părea mult, dar eu nu ştiu să fie creşă mai modernă în România", a spus primarul.

În paralel cu finalizarea lucrărilor de amenajare a creşei din Sântandrei, administraţia locală a săpat deja fundaţia pentru o viitoare grădiniţă. Aceasta va fi ridicată peste drum de creşă, pentru a fi cât mai aproape de locuitorii noului cartier.

Contribuția părinților care își aduc copiii la noua creșă va fi de 194 lei lunar.