Un grup de 15 localnici din toate satele comunei Mădăras, crescători de oi şi de vaci, au protestat vineri în faţa Prefecturii Bihor şi au depus o reclamaţie împotriva secretarei comunei, învinuind-o de comportament abuziv şi ilegal.

Amenajament din pix

Ciobanii sunt nemulţumiţi că în şedinţa din luna februarie a Consiliului Local Mădăras, la propunerea primarului Dan Tiurbe, bazată pe acte întocmite de o firmă privată, aleşii comunei au adoptat o hotărâre prin care li s-a majorat taxa de păşunat de la 473 lei pe hectar la 630 lei/hectar, începând de luna viitoare.

"Şi taxa de acuma-i prea mare, dar Primăria a angajat o firmă care a făcut nişte calcule din pix, au făcut un amenajament pastoral cum că masa verde la hectar (n.r. - producţia de iarbă pe un hectar de păşune) este de 15 tone, când în realitate este de 3 tone", a explicat unul dintre ciobanii din Mădăras, Ionică Sterp.

Oamenii au povestit că vineri dimineaţa a avut loc o nouă reuniune a Consiliului Local, iar 6 din cei 11 aleşi locali au fost de acord să diminueze taxa la 280 lei pe hectar, dar secretarul unităţii administrativ-teritoriale, Cornelia Vereş, a părăsit sala de şedinţe şi a refuzat să înregistreze iniţiativa.

"A ieşit din sală şi nu a vrut să facă proiectul de hotărâre, ne-a zis să mergem la un jurist să ni-l facă el", a povestit unul dintre ciobani, el însuşi consilier local, Ioan Birta, ales din partea PNL. "Aşa-i în Mădăras, nu avem primar, avem primăriţă", l-a completat, ironic, un consătean.

Între oportunitate şi legalitate

Supăraţi că au fost sfidaţi, crescătorii de animale au plecat de la şedinţa Consiliului Local direct la Prefectura Bihor, cerând să fie primiţi de prefect, însă în lipsa lui Ioan Mihaiu au fost ascultaţi, pe holul instituţiei, de subprefectul Iulius Delorean.

Acesta a încercat să le explice oamenilor că le va înregistra plângerea, chit că una similară a mai fost depusă la Prefectură şi luna trecută, deocamdată fără răspuns, dar le-a cerut totodată să fie conştienţi că Instituţia Prefectului nu poate interveni în treburile administraţiei comunale decât dacă ar constata încălcarea legislaţiei.

"Numai dacă se constată că face o ilegalitate juridică pot să intervin ca să cer revocarea Hotărârii de Consiliu Local, dacă problema este de oportunitate nu avem cum să intervenim", a spus subprefectul.

În clipa în care ciobanii i-au spus, însă, că secretara comunei a refuzat să ia act de iniţiativa majorităţii consilierilor de a-şi modifica propria hotărâre, Delorean a cerut ca oamenii să-şi înregistreze reclamaţia, ceea ce aceştia oricum aveau de gând să facă.

Am votat PNL, aşa ne mulţumesc?

Pe de altă parte, Ionică Sterp a afirmat că nemulţumiri provocate de majorarea redevenţei există şi între crescătorii de animale din alte comune, precum Tulca ori Cociuba, care – la fel ca Mădărasul – au tot primari liberali.

"În comunele astea sunt taxe de peste 400 lei pe hectar, dar în comune cu primari PSD redevenţele-s de 180-250 lei. Şi culmea-i că noi votăm cu PNL-ul, dar aşa ne mulţumesc ei?", a spus bărbatul.

Acesta a adăugat că bănuieşte edilii că tolerează ori chiar participă la calcularea greşită a masei verzi din amenajamentele pastorale pentru a fixa redevenţe cât mai apropiate de sumele pe care crescătorii de animale le primesc ca subvenţii din fondurile UE, după ce primăriile nu mai au dreptul de a încasa ele însele aceste subvenţii.

Micul protest al ciobanilor din Mădăras s-a încheiat după întâlnirea cu subprefectul şi oamenii s-au înapoiat spre casele lor, nu fără a preciza, însă, că dacă nu li se va face dreptate, "data viitoare venim cu oile".