Furtunile din noaptea de duminică spre luni au făcut din nou pagube în Bihor. Potrivit ISU, mai multe drumuri au fost blocate de apă, mai multe curţi şi subsoluri au fost inundate, iar acoperișul unei case a fost lovit de trăsnet. Judeţul este vizat şi în cursul zilei de luni de o avertizare meteorologică, de data aceasta de cod galben, pentru manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi de apă însemnate!

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, de duminică seară şi până luni dimineaţă, pompierii din Bihor au intervenit în Marghita, Beiuş, Târguşor, Valea Mare, Creştur, Hidişelu de Jos şi Oradea pentru înlăturarea pagubelor produse de furtuni.

"Aşteptăm încă centralizările, dar din datele strânse până la acastă oră (ora 11 n.r.), între orele 22 şi ora 3, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru degajarea unui copac doborât de vijelie pe DN1, la Valea Mare de Criș, pentru evacuarea apei de pe DN 19 la Târguşor, Drumul Comunal 61 - Hidişelu de Jos, respectiv pentru evacuarea apei din 7 locuinţe la Beiuş, două curţi în Beiuş şi Creştur şi 14 subsoluri, marea majoritate din Beiuş, şi Oradea", a precizat Camelia Roşca, luni, pentru BIHOREANUL.

Din datele de până acum, nicio persoană nu a fost rănită, însă dat fiind numărul mare de intervenţii, informațiile sunt încă în curs de actualizare.

Natura dezlănțuită

După cum BIHOREANUL a mai scris, duminică seară, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de furtuni, vijelii şi descărcări electrice pentru mai multe localităţi din Bihor.

Luni, localnicul Kovacs Zoltan a transmis BIHOREANULUI că, la Beiuş, furtuna a debutat după ora 22.40 cu o ploaie torenţială şi vânt puternic, care a atins la rafală 80-90 km/h, rupând crengi mai mari. "Apa de ploaie căzută în cantităţi mari a inundat mai multe porţiuni din municipiu, iar în zonele de la baza dealurilor a produs viituri ce s-au propagat pe străzi", a relatat acesta.

Bărbatul a transmis şi imagini cu strada Lucian Blaga din municipiu, "unde apa a refulat pe DN 76, acoperind complet carosabilul cu apă de 15-20 de cm" şi "rezultând o zonă periculoasă pentru şoferii care tranzitau zona". "Mai multe curţi şi subsoluri au fost inundate, pompierii au intervenit cu motopompe, dar au făcut faţă cu greu situaţiei precum şi numeroaselor apeluri din oraş", a mai precizat bărbatul.

De asemenea, duminică seară, locuitorii satului Chişlaz au transmis BIHOREANULUI imagini cu bucăţi mari de gheaţă care au căzut peste sat, furtuna cauzând şi întreruperi de curent. "Gheaţă cât pumnul, copaci distruşi, acoperişuri măcelărite, geamuri sparte (…) A fost înspăimântător, pur şi simplu, era o adevarată imagine apocaliptică. Fulgere, tunete, nici biserica nu se mai vedea. În 5 minute a fost intuneric. Beznă", a relatat cititorul.

Furtunile continuă

Vremea capricioasă continuă însă. În cursul zilei de luni judeţul este sub alertă de cod galben de furtuni, care cuprinde, însă toată ţara, exceptând judeţele Tulcea şi Constanţa. Administraţia Naţională de Meteorologie a precizat că luni, între orele 12 şi 23, vor avea loc manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi de apă însemnate peste tot. "Vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp", arată comunicatul ANM.

În vestul ţării, cantităţile de apă vor depăşi 15 - 25 l/mp şi izolat 35  - 40 l/mp.

UPDATE: Acoperiș lovit de trăsnet

În urma centralizării datelor, purtătorul de cuvânt al ISU a revenit, în jurul prânzului, precizând că, tot din cauza furtunii, s-a produs și un incendiu, în noaptea de duminică spre luni.

„Pompierii din cadrul subunității Marghita au intervenit în localitatea Albiș, cu două autospeciale cu apă și spumă, acționând pentru stingerea unui incendiu produs la acoperișul unei locuințe, cauza probabilă constituind-o trăsnetul. Apelul a sosit prin 112 în jurul orei 23.40. Au ars aproximativ 25 mp din acoperiș, reușind să împiedice propagarea. La operațiune a participat și Serviciul Voluntar Buduslău”, a precizat Camelia Roșca.

De asemenea, în Marghita, pompierii au intervenit pentru a evacua apa dintr-o curte și pentru degajarea unui copac căzut peste un autoturism.

Luni, la ora 12, pompierii din Beiuș încă acționau pentru evacuarea apei din curți și subsoluri.

„Persoane rănite sau evacuate nu au fost”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al ISU.

Furtuna de duminică seară, în Beiuş: