Cele 10 autosanitare noi primite de Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor au fost prezentate, joi, presei la sediul SAJ, eveniment la care au participat şi fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi europarlamentarul Emilian Pavel.

10 ambulanţe moderne

Dacă Bodog a făcut unele precizări legate de achiziţia ambulanţelor, el aflându-se la conducerea ministerului când au fost elaborate caietele de sarcini, Emilian Pavel n-a scos nicio vorbă, ci doar s-a afişat alături de ceilalţi oficiali, nefiind clar motivul pentru care s-a aflat la conferinţa de presă.

Autosanitarele au fost achiziţionate de Guvernul României, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pe fonduri europene (Programul Operaţional Regional). Potrivit dr. Liciniu Venter, managerul SAJ Bihor, pe lângă cele 10 autosanitare, în Bihor vor mai ajunge în 2019 alte 21 de ambulanţe de mai multe tipuri.

Cele 10 ambulanţe primite deja de SAJ Bihor vor fi folosite în următoarele zile. "Sunt 9 autosanitare marca Renault cu tracţiune 4x2. Sunt de tip B1-B2, deci pe ele poate lucra şi echipaj cu medic sau numai echipaj cu asistent şi o ambulanţă 4x4 marca Volkswagen, tot B1-B2. Sunt dotate cu defibrilator, injectomat, aspirator", a spus Venter.

Ambulanţă la Arieşeni  

Tot el a precizat că ambulanţa Volkswagen 4x4 va fi folosită pe perioada iernii, până la finalul lunii ianuarie, în zona Arieşeni: "Un echipaj de la noi va fi prezent acolo pe timpul zilei".

Câte una dintre ambulanţele noi au fost distribuite şi substaţiilor Ştei, Marghita, Aleşd şi Salonta.

Potrivit dr. Liciniu Venter, SAJ Bihor are acum 71 de ambulanţe operative, din care 10 sunt noi. Cele mai vechi sunt din 2008. "Din totalul parcului vom casa 2 sau 3 maşini, restul le vom repara şi le vom ţine în rezervă", a precizat acesta.

Răspunzând unei întrebări din partea presei, Liviu Sabău Popa, directorul economic al SAJ Bihor, a precizat că preţul unei autosanitare se situează între 60.000 euro şi 100.000 euro, în funcţie de dotările cu echipamente medicale.

Intervenţii mai multe

În cadrul aceleiaşi conferinţe, dr. Liciniu Venter a prezentat un bilanţ al intervenţiilor pe primele 11 luni ale anului. În total, SAJ Bihor a efectuat 81.137 intervenţii, din care 66.533 la adulţi, iar 4.614 la copii.

Faţă de anul 2017, numărul total de intervenţii a crescut cu 4,33%. În total au fost parcurşi, în primele 11 luni ale anului, 3,4 milioane de kilometri de către ambulanţele SAJ Bihor.

În perioada sărbătorilor de iarnă, bihorenii sunt sfătuiţi de medicii de la Ambulanţă să se îmbrace adecvat, să-şi protejeze capul şi mâinile, să consume alimente bogate în vitamine şi să nu consume prea multă mâncare şi băutură.

Citeşte şi: După trei ani de "abstinenţă" totală, Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor a primit 10 autosanitare noi (FOTO)