Atmosferă de petrecere, duminică seară, la sediul PLUS din strada Primăriei 23, unde membrii alianţei USR-PLUS au sărbătorit procentul de 23,9% cu care aceasta a fost acreditată de sondajul exit-poll de la închiderea urnelor.

"Se scot şampaniile!"

Cu puţin înainte de ora 21, în curtea sediului din spatele localului Queens şi în birourile de la etaj erau adunaţi aproape o sută de susţinători ai Alianţei 2020 USR-PLUS.

Majoritatea tineri şi foarte tineri, aliaţii zappau telefoanele mobile în căutare de noutăţi din presă, din teren sau de la prieteni, îşi omorau oboseala unei zile începute la 5 dimineaţa cu cafele fierbinţi şi băuturi reci şi aşteptau cu sufletul la gură anunţul rezultatele exit-pollului de la închiderea urnelor.

Toate privirile erau atrase ca un magnet de televizorul scos în curtea interioară, unde deputatul USR Silviu Dehelean (foto) aştepta nerăbdător primele estimări. "Ascundeţi berile, se scot şampaniile!", a prevestit optimist un tânăr cu câteva secunde înaintea anunţării rezultatelor.

Membrii USR-PLUS au primit cu huiduieli atât de puternice apariţia siglei PSD încât scorul social-democraţilor nici nu a putut fi auzit, iar apoi o scandare "UDMR, magyar PS!" a însoțit apariţia primelor rezultate ale formaţiunii maghiare.

Scorul Alianţei 2020 a fost primit în schimb cu urale şi pocnete de şampanii ca la Revelion. Tinerilor părea că nu le vine să creadă procentul surprinzător de 23,9%, aşa că şi-au manifestat bucuria cum au ştiut mai bine. "La puşcărie! / Dragnea, la puşcărie!", au scandat la unison.

Un scor surprinzător!

Reprezentanţii celei mai tinere formaţiuni de pe scena politică românească nici nu se aşteptau la acest rezultat.

"Procentul de aproape 24% este nemaipomenit! Nu ne-am aşteaptat la asta! A fost o muncă enormă. Dacă n-am avut resurse financiare la fel ca alte partide, am avut în schimb oameni pe care ne-am putut baza în teritoriu", a declarat vizibil emoţionată Adela Lile (foto), coordonarul regional Nord-Vest din partea PLUS.

Potrivit tinerei, votul de duminică a demonstrat că "românii s-au săturat de această conducere, s-au săturat să nu fie reprezentaţi şi şi-au dat seama că puterea este în mâinile lor".

"Mă aştept să depăşim PSD"

La rândul său, deputatul Silviu Dehelean, vicepreşedintele USR Bihor, a recunoscut că scorul obţinut de alianţă a fost peste aşteptări. "Adevărul este că nimic din sondajele făcute până acum nu arăta că va urma o astfel de mobilizare. La fel, toţi sociologii au eşuat în a aprecia frustrarea românilor", a spus Dehelean.

Rezultatul anunţat în urma exit-poll-ului i-a dat USR-istului încrederea că inclusiv acest procent va creşte în urma numărătorii finale. "Eu unul mă aştept ca în urma numărătorii voturilor Diasporei să câştigăm aceste alegeri şi să depăşim PSD şi PNL", a spus Dehelean.

După circa o jumătate de oră de sărbătoare, urale şi comentarii, curtea sediului a început să se golească. Aliaţii s-au întors la smartphone-uri, tablete şi laptop-uri pentru a prelua rezultatele de la cei circa o sută de reprezentanţi dispersaţi pe la secţiile de votare din judeţ. După o zi lungă se anunţa o noapte albă...