În premieră, Unitatea militară 01232 din Oradea, adică Centrul 54 Comunicaţii RMNC, şi-a deschis, sâmbătă, porţile pentru toţi curioşii, cu prilejul Zilei Transmisionistului, sărbătorită an de an pe 14 iulie.

Maiorul Constantin Dudău, ofiţer responsabil cu informarea şi relaţiile publice, a declarat BIHOREANULUI că unitatea îşi deschide frecvent porţile pentru elevii care doresc să o viziteze, organizat, însă în acest an, conducerea centrului a decis să invite toţi curioşii, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de telegrafie din armata română.

Programul zilei a cuprins dezvelirea plăcii comemorative dedicată eroilor transmisionişti, rostirea numelor eroilor transmisionişti din Compania Telegrafie fără Fir, Batalionul Specialităţi, căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, o scurtă slujbă religioasă şi alocuţiuni din partea lt.col. Călin Trip, comandantul Centrului 54 Comunicaţii RMNC (Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii) Oradea, şi a col. (rz) Gavril Jarca, fost comandant al unităţii.

Reprezentanţii instituţiilor publice prezenţi, adică vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang şi viceprimarul Oradiei Florin Birta, au depus coroane de flori în memoria eroilor transmisionişti, iar militarii au defilat apoi în faţa celor prezenţi.

Vizitatorii n-au fost însă prea mulţi şi majoritatea erau rude ale soldaţilor ori foşti militari. Totuşi, cu toţii s-au plimbat cu interes prin curtea centrului, uitându-se la maşinile şi dotările expuse.

De asemenea, doritorii au putut vizita sala de tradiţie a unităţii, adică un mic muzeu cu foste dotări ale militarilor, printre care telefoane, staţii radio, şi biserica militară de garnizoană. 

Centrul 54 comunicaţii RMNC a luat fiinţă în anul 2007, în subordinea comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii din Ministerul Apărării, pe structura fostului Batalion 54 Transmisiuni al Diviziei 11 Mecanizate, care a funcţionat jumătate de veac la Oradea, până la aderarea la NATO.

Misiunile unităţii sunt asigurarea funcţionării, exploatării şi mentenanţei centrelor de comunicaţii din Reţeaua de Telecomunicaţii Permanentă a Reţelei Militare Naţionale de Comunicaţii din zona de responsabilitate, instalarea şi exploatarea centrelor de comunicaţii şi informatică de sprijin pentru forţele care acţionează în zona de dislocare şi participarea cu forte şi mijloace la asigurarea sprijinului de comunicaţii şi informatică în situaţii de urgenţă.