Oricine poate ajunge într-o situaţie de urgenţă şi oricine poate să aibă în jur o persoană care are nevoie de ajutor medical. Tocmai de aceea, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le-au predat, marţi, o scurtă lecţie de prim-ajutor jurnaliştilor orădeni, învăţându-i cum să facă resuscitarea şi manevra Heimlich.

Lecţia a fost ţinută de asistentul coordonator SMURD, plutonier adjutant Marius Todea, care i-a învăţat pe ziarişti ce trebuie să facă dacă întâlnesc, de pildă, o persoană căzută pe stradă. "Întâi de toate este siguranţa. Nu avem nevoie de eroi sau de martiri, ci de salvatori. Trebuie să fiţi dumneavoastră în siguranţă", a explicat Todea. De pildă, salvatorul, fie el specialist sau de ocazie, trebuie să fie atent ca victima să nu fie agresivă sau, dacă este căzută într-o încăpere, aerul de acolo să nu fie contaminat.

Apoi, salvatorul trebuie să evalueze starea victimei, pentru a putea da cât mai multe informaţii utile când sună la numărul unic de urgenţe. Întâi, verifică dacă aceasta este inconştientă sau nu, strigând-o şi scuturând-o, apoi verifică dacă respiră, dacă are căile respiratorii libere sau blocate şi dacă are o hemoragie. Următorul pas pe care salvatorul trebuie să-l facă este să ceară ajutor, atât de la oamenii din jur, cât şi la numărul unic de urgenţă 112.

Jurnaliştii orădeni au mai aflat cum să pună o victimă inconştientă într-o poziţie de siguranţă şi cum să facă manevra de resuscitare, unde anume să apese şi cât de des. Mai precis, că se fac 30 de compresii toracice urmate de două respiraţii artificiale. Atenţie, însă: nu suflaţi prea mult aer în victimă, căci riscaţi să-i provocaţi un reflux gastroesofagian.

Coordonatorul SMURD i-a mai învăţat pe jurnalişti şi cum să realizeze manevra Heimlich, în cazul în care au în jur o persoană care se îneacă. Înainte de a realiza compresiile la nivelul pieptului, cinci la număr, salvatorul trebuie să-i dea victimei cinci lovituri între omoplaţi.