Circa 80 de bihoreni care locuiesc şi lucrează în localităţile de pe marginea Drumului Naţional N76, între Beiuş şi Ştei, au protestat, marţi după amiaza, pe platoul din faţa Casei de Cultură din Ştei împotriva a ceea ce ei acuză că este izolarea acestei zone de către Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructorii Rutiere (CNAIR), prin nereabilitarea DN76.

Oamenii spun că investitorii vor ocoli zona, chiar dacă Primăria Ştei construieşte un parc industrial: "Nu vine nimeni să investească fără drumuri, iar deja exisă şi care didactice care nu mai vor să lucreze în zonele astea pentru că nu au condiţii să facă naveta".

Speranţe din 2005

Protestul a început cu puţin înainte de ora 16, când un mic convoi format din cinci maşini împodobite cu steaguri tricolore a pornit din Beiuş către Ştei şi s-a oprit în faţa Casei de Cultură, unde Primăria oraşului a pus la dispoziţie sala de spectacole deoarece organizatorii protestului au realizat o filmare care prezintă starea deplorabilă a ceea ce ei spun că este "Dezastrul Naţional 76".

"Acest DN76 nu are nicio legătură cu categoria de drum trecută în actele Ministerului Transporturilor şi este un adevărat Dezastru Naţional", a spus Dan Popa, unul dintre organizatori.

Acesta a amintit că proiectarea lucrărilor de modernizare a DN76 a început în anul 2005 şi întregul drum trebuia să fie gata în 2012. "În 2013 am făcut primul protest când am plantat panseluţe pe Dealul Bitiilor. În anul următor am făcut marşuri cu maşinile între Beiuş şi Ştei. Singura perioadă când s-a lucrat ceva mai susţinut a fost în 2016, dar în prezent din 184 de kilometri dintre Deva şi Oradea sunt modernizaţi doar 80 de kilometri", a spus Dan Popa.

Omul le-a spus jurnaliştilor că se teme că şoseaua va fi reabilitată prea târziu: "Am încărunţit deja şi sincer eu nu cred că o să apuc să văd drumul ăsta în viaţă…".

Ministru bihorean, drum în paragină

Filmuleţul proiectat la Casa de Cultură din Ştei prezintă în special porţiuni de drum dintre localitatea bihoreană Lunca şi cea arădeană Vârfurile, adică zona calamitată de alunecările de teren de anul trecut, plus alte două tronsoane între Groşi şi Lazuri, "unde nu există nici macadam, cum scrie pe hârtie, şi unde mai ales noaptea pericolul de accidente este maxim, cine nu cunoaşte drumul şi merge noaptea pe aici are şanse să nu mai ajungă niciodată".

Oamenii spun că prin protestul lor vor să atragă atenţia ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, despre care au amintit că este originar din Sudrigiu, dar "dacă-l întrebaţi ce drum naţional trece prin localitatea lui de baştină, habar nu are", precum şi a conducerii CNAIR, despre care au spus că "aşa cum DN76 e veşnic în lucru şi directorul general Narcis Neaga este veşnic pe funcţie".

Oamenii se tem că nici anul acesta nu se va lucra pe porţiunea dinpre Ştei spre judeţul Hunedoara întrucât autorităţile vor face examinarea strării fizice a drumului, apoi studii şi proiecte, apoi licitaţii, care vor fi contestate, iar când vor fi soluţionate vor trebui refăcute autorizaţiile pentru că expiră.

Reabilitat "de mântuială"

De asemenea, protestatarii din Beiuş – Ştei critică faptul că, pe anumite porţiuni spre Oradea, drumul făcut în perioada 2015-2017 a început să se strice "pentru că s-a lucrat de mântuială". De altfel, în anumite zone se și fac deja lucrări de reparații. 

"Poţi înţelege că un drum este în lucru, dar nu de atâţia ani", a spus un alt localnic, Sorin Briscan, care a adăugat că este "foarte frustrant că totuşi trebuie să plătim taxe ca să circulăm pe un asemenea drum".

Totodată, au fost localnici care au subliniat că în condiţiile în care Aeroportul din Oradea rămâne fără curse, altele decât cele ale Taromului, singura posibilitate a celor care au drumuri la Bucureşti este acest drum naţional, care nu este practicabil în condiţii de siguranţă până în judeţul Hunedoara.

Cu lopata la protest

După ce au vizionat filmul, oamenii s-au aşezat pe treptele Casei de Cultură şi au scandat: "România, trezeşte-te!".

Exasperat de atitudinea autorităţilor, unul dintre protestatari a adus cu el o lopată şi a spus că, dacă autorităţile nu fac nimic, oamenii sunt gata să se mobilizeze, căci au nevoie de acel drum.

"Am venit aici să dăm o mână de ajutor pentru că acest drum care ne leagă de inima ţării, de Deva, de Sibiu, de Râmnicu Vâlcea şi mai ales de Bucureşti, niciodată nu se mai finalizează, aşa că simbolic mi-am luat o cască, vesta de lucru şi o lopată. Dacă CNAIR nu e în stare să facă drumul, avem aici voluntari să lucrăm şi să-l facem noi. Bumbeşti – Livezeni s-a făcut cu lopata şi târnăcopul, numai să ne spună ce vor…", a spus Adrian Ciorna, fondatorul asociației Habitat pentru Umanitate Beiuș, care construiește case pentru sărmani.

Oamenii care au ieşit în stradă marţi se tem că nici de această dată protestul lor nu va fi auzit. De altfel, ei spun că, deşi protestul a fost anunţat, nu au fost contactaţi de niciun reprezentant al CNAIR, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri sau Ministerul Transporturilor, "să ne spună ceva, orice".