Circa 200 de orădeni s-au adunat, duminică seara, în Parcul Traian pentru a protesta împotriva modificării legilor Justiţiei.

De data aceasta, protestatarii nu au mai scandat, ci, preluând modelul sibienilor, o parte şi-au adus valizele cu ei, dorind să arate că sunt atât de revoltaţi încât le vine să plece din ţară. Câţiva dintre protestatari şi-au dus cu ei şi paşapoartele, pe care le-au fluturat în faţa sediului PSD Bihor.

Protestul a început în jurul orei 18 în Parcul Traian. Oamenii s-au adunat în pâlcuri şi au povestit despre schimbările adoptate de deputaţi. Unii se arătau îngrijoraţi de faptul că răufăcătorii nu vor mai putea fi prinşi, dacă proiectele vor deveni lege, cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere.

Alţii vorbeau despre posibilitatea de a pleca din ţară. "De ce să plecăm noi cei cinstiţi şi să le lăsăm lor ţara să facă ce vrea?", a comentat un tânăr. De altfel, mesajul protestatarilor nu a fost acela că vor emigra cu adevărat, ci doar au vrut să-şi arate disperarea. "Ideea este că ne vine să plecăm. Dar nu vom pleca, vom continua să luptăm", a spus Alin Dobai, de la Asociaţia Oradea Civică, organizatoarea protestului.

La manifestare, oamenii au venit şi cu steaguri tricolore, cu steaguri cu stema regală, precum şi cu fotografii cu Regele Mihai I, ale cărui funeralii s-au ţinut sâmbătă. De altfel, la protest a participat şi un beiuşan care, sâmbătă, s-a dus la Curtea de Argeş pentru a-şi lua rămas bun de la Rege. Acesta a spus că monarhii României au realizat progrese importante în ţară, însă încă nu sunt menţionaţi în cărţile de istorie din şcoli.

La ora 19.30, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, cei 200 de orădeni au pornit într-un "marş al tăcerii" din Parcul Traian spre sediul PSD Bihor din Piaţa 1 Decembrie. Odată ajunşi, aceştia şi-au aşezat valizele în faţă şi s-au uitat tăcuţi la sediul social-democraţilor. Unii dintre ei şi-au scos paşapoartele şi le-au ţinut sus, iar, la un moment dat, toţi protestatarii şi-au aprins luminiţele de la telefoane. Marşul a continuat înapoi spre Parcul Traian.