Maghiari din tot judeţul au luat parte, vineri seară, la festivităţile organizate la Oradea de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, avându-i ca invitaţi pe vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, dar şi pe liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Cel mai tăios discurs l-a avut, însă, deputatul Szabó Ödön, care şi-a criticat adversarii politici şi a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi în România. 

Probabil tocmai datorită invitaţilor la eveniment, numărul participanţilor a părut a fi mai mare ca-n alţi ani. Ceremoniile s-au încheiat cu un spectaculos marş cu torţe, care a luminat pietonala.

Despărţiţi, dar împreună

La fel ca în anii precedenţi, reprezentanţii Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi cei ai UDMR au avut program separat, însă în aceleaşi locuri: la monumentul din Episcopia Bihor, la mormintele revoluţionarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu, la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii şi, în final, la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor.

La manifestări au participat consulul Ungariei la Cluj Napoca, Csige Sándor, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, dar şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, alături de numeroşi reprezentanţi ai partidelor româneşti, autorităţi locale şi ale judeţului, între care s-au numărat şi prefectul judeţului, Ioan Mihaiu, vicepreşedinţii CJ Bihor Ioan Mang (PSD), Traian Bodea (ALDE) sau viceprimarul PNL Mircea Mălan.

Mergeţi la vot

Alocuţiunile, puţine la număr, s-au ţinut la statuia Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, care s-a umplut de la un capăt la altul de copii, tineri, adulţi şi foarte mulţi pensionari, veniţi din toate colţurile judeţului, mulţi în straie populare.

În discursul său, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a reamintit că Oradea a jucat un rol extrem de important pentru revoluţia din 1848, dar şi că vin alegerile parlamentare, iar "strămoşii şi eroii noştri ne transmit că toţi trebuie să mergem şi, exprimându-ne voinţa politică, să ne apărăm valorile şi interesele în Europa".

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a ales să vorbească despre problemele minorităţii maghiare susţinând totodată că "viaţa de minoritar este ca albia râului, expusă inundaţiilor, într-o zi relaţiile se văd încă paşnice, în alta însă explodează porniri nimicitoare".

Pe de altă parte, însă, Kelemen a ţinut să precizeze că "maghiarii din Transilvania cer socoteală pentru demnitate, nu doresc să ia demnitatea altora". "Când îşi folosesc simbolurile naţionale şi ale comunităţii, nu doresc să ia nimic de la prietenii lor români. Din pură apărare răspund la atacurile şi discursurile de ură îndreptate împotriva simbolurilor lor naţionale", a declarat liderul UDMR.

Szabó, discriminatul

Îmbrăcat ca în fiecare an în uniformă de huszár, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön (foto), a avut un discurs axat în mare parte pe critici la adresa opozanţilor săi din PPMT Bihor, iar principalul vizat, fără să fie nominalizat, a fost Zatyko Gyula, consilierul primarului Ilie Bolojan, căruia i s-a reproşat lipsa de solidaritate cu poporul său.

"După incidentul cu incendierea steagului maghiar a spus că şi steagul a fost de vină, pentru că a provocat. Marea majoritate a maghiarilor are altă părere, şi anume că trebuia să fie solidar. Ori să arboreze drapelul maghiar pe sediul partidului (al PPMT - n.r.). Am fost şi azi pe acolo, nu e", a spus Szabó.

Liderul UDMR Bihor s-a referit, voalat, şi la dezvăluirile făcute de BIHOREANUL despre preşedintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, care, în opinia sa, ar fi o victimă, la fel cum sunt şi maghiarii din secuime care sunt purtaţi în procese şi denigraţi "pentru crezul lor".

Diferenţa de măsură cu care ar fi trataţi maghiarii din România a fost explicată de Szabó printr-o paralelă făcută între cazul steagului maghiar din Pasajul Vulturul Negru, vandalizat de o tânără orădeancă, despre care a spus ironic că a fost "găsită după o lună de căutări", şi cel al casei memoriale "Avram Iancu" din Târgu Mureş, inscripţionată cu cuvinte obscene, caz în care autorul a fost găsit în mai puţin de 24 de ore.

Discriminarea este generală la nivelul întregii Uniuni Europene, a mai zis Szabo: "Subvenţia e la fel în România ca în Franţa? Avem aceleaşi drepturi, ca minoritate, ca suedezii din Finlanda? Nu. Deci avem ce munci şi la nivelul UE", a mai afirmat el adăugând, în final, că "maghiarii cer doar ceea ce oferă: pace, linişte, bună înţelegere şi respect".

Retragere cu torţe

La manifestări au participat grupuri de cercetaşi conduşi de primarul comunei Sălacea, Horváth Belá, dar şi de elevi şi profesori, români şi maghiari, de la mai toate şcolile orădene, precum Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul pedagogic Iosif Vulcan, Liceul de Artă, Traian Vuia, care au depus jerbe în memoria revoluţionarilor din 1848.

Spre seară, participanţii au pornit într-o procesiune spectaculoasă cu torţe de la statuia lui Szacsvay la cea a lui Petőfi. Marea de oameni, condusă de huszari călare, a umplut pietonala, circulaţia fiind dirijată, discret, de echipaje de poliţie şi jandarmi.

În Oradea, ceremoniile continuă duminică, la ora 12.00, cu o depunere de coroane la monumentul din curtea Bisericii Romano Catolice din cartierul Seleuş, iar la ora 13:15 cu o depunere de coroane la statuia lui Petőfi Sándor din comuna Sânmartin.