Cum se votează la doi paşi de oraş? BIHOREANUL a dat o raită într-o secţie de votare din cea mai mare comună a Zonei Metropolitane Oradea, Sânmartin, alegând un sat cu o pondere importantă de populaţie romă.

Ce vor oamenii de acolo? Ca toată lumea, "să fie bine", chiar dacă Binele, spre deosebire de Rău, e mai greu de definit. Alţii, mai pragmatici, vor un preşedinte care să fie român verde şi să-i ajute să aibă drumuri fără gropi. Oricum, felul în care o spun merită toată atenţia!

În jurul orei 12.30, după ce au ieşit din biserică, la secţia de votare amenajată în şcoala din Rontău au apărut primii săteni dornici să-şi exercite dreptul la vot.

Între fruntaşi, un grup de bătrânele (foto), ţinându-se una de alta, care au ştiut clar ce îşi doresc de la viitorul preşedinte şi în general de la viitor: locuri de muncă, bunăstare, pensii şi, nu în ultimul rând, pace.

Minoritarii romi, care în Rontău se apropie de statutul de majoritate, s-au dovedit surprinzător de deschişi la dialog, fără să se arate intimidaţi de camera de filmat. O doamnă (foto) a declarat pe şleau că a votat "cu trandafirul", convinsă că aceasta este şi alegerea Domnului, un domn că şi-a întrebuinţat ştampila pe buletinul de vot pentru a nu permite ca la cârma ţării să fie "oamenii sexuali", alţii nostalgici la "vremea Ceauşescului", iar unul cu un principiu eminamente românesc: preşedintele să nu poarte numele "călăului din Lyon", Klaus Barbie, despre care, erudit, a citit într-o carte că ar fi condus lagăre de concentrare la "Auschwitz şi la Berchenbauer".

Pentru "liniştea ţării, ca să aibă parte de bani" s-au pronunţat, cu altruism, alţi alegători, în timp ce un grup de consăteni au făcut-o pentru ca preşedintele să le asigure repararea drumului, chiar dacă nu-i nici primar şi nici din Guvern nu face parte. Doară de-aia-i cel mai votat din ţară, nu?

BIHOREANUL a întâlnit, însă, şi alegători care s-au prezentat la urne "pentru că e drept şi bine", din datorie civică, cu gândul atât la viitorul copiilor, cât şi la propriul prezent. De-acum, spun aceştia, dacă noi, cetăţenii, ne facem treaba plătind taxe şi impozite, e rândul lor să-şi facă treaba pentru care, iată, tocmai sunt aleşi...

VEZI VIDEOREPORTAJUL REALIZAT ÎN RONTĂU: