Dezbaterea publică pe tema construirii unui crematoriu în cimitirul din Oşorhei s-a transformat într-o revoltă generală, din care singurul mesaj înţeles a fost că investitorul, Dorin Gherghev, nu e dorit în comună. Afaceristul aproape a fost linşat de cei prezenţi. Revoltaţi că primarul nu a luat parte la dezbaterea publică, sute de oameni au blocat drumul E60, strigând "Jos primarul". Cozile maşinilor s-au întins pe kilometri. 

Fără sorţi de izbândă 

Încă dinainte de a începe, dezbaterea pentru construirea unui crematoriu uman în cimitirul din Oşorhei a fost compromisă. Circa 500 de oameni au umplut până la refuz, miercuri după-amiază, căminul cultural din Oşorhei, unde trebuia să aibă loc întâlnirea, iar alte câteva zeci de persoane au stat afară din cămin, întrucât nu mai aveau loc în interior. Văzând că investitorul, Dorin Gherghev, a pregătit prezentarea investiţiei cu videoproiectoare, oamenii au început să urle. "Cine v-a adus aici să vă ducă înapoi", striga un bărbat din mulţime. "Să faci crematoriu la tine acasă!", a zis un altul.

Reprezentanţii investitorului au încercat fără succes să ia cuvântul, la fel ca şi Mihaela Crăciun, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Fiecare localnic prezent la şedinţă îşi striga nemulţumirea, astfel că nici măcar reprezentanţii oamenilor din Oşorhei n-au putut lua cuvântul. "Vom fi vinovaţi dacă se face crematoriul pentru că nu vreţi să înţelegeţi că în această şedinţă trebuie clarificate nişte lucruri", le-a spus Maria Corbu localnicilor, încercând să-i facă să înţeleagă că, dacă nu lasă dezbaterea să aibă loc în condiţii civilizate, acest lucru va fi în avantajul investitorului.

Văzând că nu are cui să prezinte ceva, la câteva minute după începerea scandalului, Gherghev a început să-şi strângă lucrurile. A fost un bun prilej pentru oameni să-l huiduie şi să-i ceară să plece. "N-avem răbdare la minciuni", au strigat.

Apoi, localnicii şi-au dat seama că dintre ei lipseşte taman cel pe care l-au ales prin vot: primarul. "Să vină aici cei care au dat drumul la proiect", au cerut oamenii, ştiind că în cimitirul din satul lor construcţia crematoriului a început încă din vară. Edilul, Ioan Pop, nu şi-a făcut însă apariţia la eveniment.

"Niciun pericol pentru sănătate"

Întrucât în dezbaterea publică trebuia să ia cuvântul şi evaluatorul de mediu, moderatorii au încercat să-i potolească pe oameni şi să-i convingă să-l asculte. Corneliu Botez, reprezentant al Centrului de Medicină şi Sănătate Cluj Napoca, cel care a evaluat din punct de vedere al mediului investiţia, a început să vorbească, numai că la prima frază, când le-a spus oamenilor că "din punct de vedere tehnic, această investiţie nu are emisii care să pună în pericol sănătatea populaţiei", mulţimea a izbucnit. "Afară!", au urlat toţi localnicii, astfel că evaluatorul s-a oprit.

Într-un final, oamenii au acceptat să semneze fiecare în parte o listă conform căreia se opun acestei investiţii. Dacă lucrurile păreau să se calmeze, în final, au pornit cu toţii spre sediul primăriei din comună şi au blocat drumul european E60, care trece prin faţa primăriei, revoltaţi că nici primarul Ioan Pop şi nimeni din Primărie nu a vrut să le răspundă. Sute de maşini au rămas blocate în trafic pe raza comunei Oşorhei, în jurul orei 17. Traficul a fost întrerupt timp de aproximativ 30 de minute, iar cozile de maşini s-au întins pe câţiva kilometri.

În luptă cu Poliţia

Revoltaţi, oamenii strigau că nu vor pleca până când primarul nu va sta de vorbă cu ei, scandând mereu "Jos primarul", şi s-au înfuriat când poliţiştii din localitate au încercat să-i calmeze şi au vrut să-l "ia" pe unul de-al lor. N-au reuşit, aşa că oamenii legii au chemat întări de la Oradea.

"Coada maşinilor s-a întins până la Săcădat. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, cei Serviciului de Intervenţie Rapidă, precum şi poliţiştii secţiei numărul 5 de poliţie rurală Oradea, care au reuşit aplanarea de îndată a situaţiei conflictuale create. Circulaţia a revenit la normal", a declarat Ioana Lascău, ofiţer de relaţii cu presa la Poliţia Bihor.

Într-un final, cam la 30 de minute după ce oamenii s-au postat în stradă, edilul Ioan Pop a venit în mijlocul lor şi le-a spus că le ascultă problemele, numai să elibereze drumul. La vederea primarului, oamenii s-au mai potolit şi i-au acceptat propunerea de a intra în curtea Primăriei, astfel că traficul s-a putut relua. S-a circulat, însă, cu dificultate, preţ de aproximativ o oră.

Primarul împăciuitor

În curtea Primăriei din Oşorhei, Pop a fost rapid înconjurat de oameni, care la rândul lor au fost flancaţi de "mascaţi". Localnicii huiduiau şi strigau "Nu vrem crematoriu" şi "Jos primarul". Ca să calmeze spiritele, primarul le-a cerut oamenilor să-şi aleagă o mână de reprezentanţi, cu care el să discute în interiorul Primăriei. Disciplinaţi, localnicii şi-au desemnat rapid consătenii care să le reprezinte interesele, convinşi fiind că nimeni din sat nu vrea crematoriu.

Apoi, spiritele s-au mai liniştit. După ce i-a ascultat pe fiecare, Ioan Pop a încercat să-i convingă pe localnici că vrea să îi ajute, dar trebuie să se respecte legea, asigurându-i totodată că nu are nici un interes cu afaceristul Gherghev şi că el doar respectă legea. "Dacă el vine cu toate avizele, eu n-am ce să fac", a zis Pop. Răspunsul n-a fost deloc pe placul oamenilor, însă. "Tu eşti pus aici să ne reprezinţi, să ne ajuţi!" ori "V-am ales să ne faceţi canalizare, drumuri, nu crematorii" au fost câteva din răspunsurile primite de edil.

După aproximativ o oră de negocieri, vreme în care în curtea Primăriei circa 200 de oameni aşteptau să afle ce se întâmplă în spatele uşilor închise, lumea s-a cam dispersat spre case. "N-am tras nicio concluzie", a spus Maria Corbu, una din localnicele care a participat la discuţia cu primarul. "Vom da Direcţia de Sănătate Publică în judecată!", a zis însă un alt localnic, convins că DSP Bihor e singura instituţie care a încălcat legea, dând un aviz favorabil crematoriului, chiar dacă se află la distanţă de aproximativ 13 metri de o casă.

"Câinii latră, caravana trece"

Oricât de revoltaţi sunt însă locuitorii din Oşorhei, construcţia crematoriului se pare că nu va întâmpina probleme, de vreme ce, legal, toţi paşii sunt respectaţi.

Corneliu Botez, reprezentant al Centrului de Medicină şi Sănătate Cluj Napoca, a explicat reporterului BIHOREANUL că, la cererea investitorului, a analizat proiectul investiţiei şi că n-a identificat nicio problemă. Acelaşi răspuns l-a dat, potrivit lui Botez, şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care a avizat favorabil investiţia.

Întrebat  cum poate fi o astfel de investiţie făcută în cimitir, adică aproape de casele oamenilor, când legea cere ca orice crematoriu să fie făcut la minim 200 de metri de zonele rezidenţiale, Botez a spus că această distanţă poate scădea, cu acordul DSP, dacă se constată că nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor, aşa cum e cazul crematoriului pe care Gherghev vrea să-l facă.

La rândul său, specialista APM Bihor Mihaela Crăciun a precizat pentru BIHOREANUL că dezbaterea care trebuia să aibă loc era impusă de procedurile legale. Asta pentru că, după ce i s-a refuzat o dată avizul de mediu deoarece începuse construcţia înainte de a avea actele necesare, Gherghev a mai solicitat o dată acest act. "Nu-l putem opri, e dreptul dânsului să mai ceară o dată. Dacă l-a cerut, conform procedurii, trebuie să organizăm şi dezbatere publică. Am precizat în procesul verbal că evaluatorul n-a fost lăsat să vorbească", a declarat Crăciun. 

De cealaltă parte, Gherghev a spus că aceasta a fost ultima etapă legală la care a trebuit să se supună. "Dacă oamenii aşa au vrut să facă...", a zis el, lăsând să se înţeleagă că localnicii i-au făcut munca mai uşoară. Întrebat dacă va continua investiţia, în ciuda opoziţiei evidente a localnicilor, afaceristul n-a mai dat un răspuns.

Crematoriul, însă, mai aşteaptă o nouă decizie din partea APM Bihor, ultimul act de care Gherghev susţine că are nevoie. Rămâne de văzut dacă de această dată Agenţia îl va elibera.

Crematoriul din Oşorhei este un motiv de dispută încă din vară, când Gherghev a început lucrările. BIHOREANUL a arătat atunci cum oamenii sunt nemulţumiţi că investiţia se face în cimitir, care este chiar între casele oamenilor. Localnicii se tem că toate cadavrele ce vor fi incinerate acolo le va polua aerul şi nici nu le convine ca, lângă casele lor, să existe o astfel de construcţie, întrucât spun că impactul emoţional este prea puternic.

Citeşte mai multe despre crematoriul din Oşorhei în articolul "Războiul cenuşii: Construcţia unui crematoriu uman în Oşorhei îi revoltă pe localnici"