Consiliul Judeţean Bihor a organizat, sâmbătă dimineaţa, o şedinţă festivă dedicată Centenarului Marii Unirii, care a cuprins o alocuţiune a istoricului Vasile Faur şi un mic recital de cântece patriotice susţinut de grupul vocal al Facultăţii de Muzică, în frunte cu profesorul Florin Mariş-Hinsu.

Festivitate cu absenţi

Şedinţa festivă a început puţin după ora 9.30 în Sala Mare a Consiliului Judeţean cu intonarea Imnului Naţional al României.

De la şedinţă au lipsit câţiva consilieri judeţeni din PNL, PSD şi UDMR, formaţiunea din urmă fiind reprezentată de 4 din cei 7 consilieri, incluzându-l pe şeful CJ, Pásztor Sándor, cel care a condus şedinţa şi a spus că se bucură că numărul de participanţi la eveniment este mai mare ca anul trecut.

Au fost prezenţi invitaţi precum prefectul Ioan Mihaiu, europarlamentarul Emilian Pavel, deputaţii Sorin Ioan Roman şi Dumitru Gherman. Dintre participanţi, o bună parte au purtat cocarde tricolore, ii sau alte obiecte de îmbrăcăminte cu motive tradiţionale sau eşarfe tricolore.

"Eram mai confraterni românii cu ungurii"

După imn, istoricul Viorel Faur a ţinut un discurs intitulat "100 de ani de România" în care a vorbit despre felul în care a fost aleasă ziua de 1 Decembrie drept Ziua Naţională a României.

În discursul său, Faur a amintit că printre senatorii care au semnat proiectul privind alegerea acestei zile ca zi naţională s-au numărat şi trei maghiari. "În 1990 eram mai confraterni românii cu ungurii decât suntem astăzi", a constatat istoricul.

Tot el a mai spus că la momentul 1918 au avut contribuţii atât membrii Partidului Naţional Român cât şi cei ai Partidului Social Democrat al românilor din Transilvania, care au fondat Consiliul Naţional Român Central pentru a înfăptui Unirea. "Ei au înţeles că toţi trebuie să meargă împreună la Alba Iulia şi aşa au şi făcut", a spus Viorel Faur, dându-le pildă politicienilor prezenţi că pentru cauze măreţe poate exista "solidaritate naţională".

Tot el le-a spus fără ocolişuri celor prezenţi că românii şi liderii lor de la 1918 au fost mai "înalţi" şi mai patrioţi decât ei: "Remarc că au fost mult mai înalţi decât noi, mult mai profunzi ca patrioţi decât noi cei de astăzi, din păcate. Dar rămân ca exemplu pentru noi toţi. Bine ar fi să înţelegem acest exemplu al solidarităţii naţionale".

Absent de la şampanie

La finalul şedinţei, vicepreşedintele Ioan Mang a luat cuvântul şi i-a invitat pe toţi cei prezenţi într-o sală alăturată să închine cu şampanie în cinstea zilei de 1 Decembrie.

Deşi a condus şedinţa festivă şi a fost gazda evenimentului, preşedintele Pásztor Sándor nu şi-a îndeplinit sarcinile de amfitrion, acestea fiind preluate de Ioan Mang şi Traian Bodea, care s-au dus în sala cu paharele cu şampanie şi au stat mai multe minute pentru a închina cu toţi doritorii, inclusiv cu adversarii din PNL.

Pásztor nici măcar nu a fost văzut făcându-şi apariţia în acea sală pentru a închina în cinstea României, la fel cum n-au făcut-o nici ceilalţi aleşi ai UDMR.

Apoi, liderii din Consiliul Judeţean, inclusiv Pásztor, s-au deplasat în Piaţa Unirii, unde au început festivităţile organizate de Instituţia Prefectului Bihor de Centenarul Marii Uniri.