La exact o lună după instalarea primului subprefect de Bihor, UDMR-istul Fenesi Tibor, cel de-al doilea, Horia Carţiş, fost membru PNL, propus de PMP, şi-a preluat funcţia după un ceremonial mai puţin obişnuit, şi anume într-o videoconferinţă cu ministrul de Interne, Marcel Vela, în cursul căreia au depus jurământul, în total, 18 subprefecţi din 17 judeţe şi din municipiul Bucureşti.

Politicieni şi foşti colegi

La festivitate au participat, pe lângă reprezentanţi ai PNL Bihor, partid care l-a "marginalizat" pe Carţiş aşa încât acesta a trecut în toamna anului trecut la PMP (precum deputatul Gavrilă Ghilea, viceprimarul Florin Birta ori consilierul judeţean Ionel Avrigeanu), preşedintele organizaţiei judeţene a PMP, Andrei Amariţei, directori de instituţii publice, majoritatea din partea PSD (Florian Pavel - APIA, Remus Moţoc - DSVSA), dar şi a UDMR (Varga Ludovic - CAS Bihor), plus doi reprezentanţi ai şefilor Consiliului Judeţean, PSD-istul Victor Papp, manager public, şi UDMR-istul Szabo Jozsef, administrator public al judeţului.

Cele mai multe locuri le-au ocupat în sală, însă, foşti colegi ai lui Horia Carţiş de la Consiliul Judeţean, între aceştia remarcându-se secretarul general al Judeţului, Carmen Soltănel, şefa Serviciului Achiziţii, Cristina Joca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Mircea Jacan, şi alţii.

"Un an complicat"

Pe rând, subprefecţii proaspăt numiţi în şedinţa de luni a Guvernului au depus jurământul, în ordinea alfabetică a judeţelor, astfel încât Horia Carţiş a fost al patrulea.

"Nu este uşor, este un an complicat, cu alegeri, dar am convingerea că veţi face faţă tuturor provocărilor. În următoarea perioadă o să vă anunţăm cu privire la restructurarea, eficientizarea Ministerului de Interne, pentru a ne putea îndeplini misiunile mai eficient şi mai operativ", a spus ministrul Marcel Vela la finele ceremoniei, avertizându-i pe nou-numiţi că îi va evalua în funcţie de modul în care aceştia vor fi "evaluaţi" în primul rând de cetăţeni: "Cetăţenii sunt cei care ne apreciază, şi în funcţie de aprecierea lor o să vă apreciem şi noi (n.r. – conducerea Ministerului şi a Guvernului) pe dumneavoastră".

După încheierea videoconferinţei, introducându-l pe proaspătul subprefect, prefectul Dumitru Ţiplea a spus că, din datele pe care le are, echipa de conducere a Prefecturii Bihor este cea mai tânără din ţară: Fenesi Tibor are 38 de ani, la fel ca Horia Carţiş, în timp ce el însuşi are 45 de ani.

O ia în serios!

Cu toate că tocmai a devenit al doilea subprefect al judeţului, Carţiş a avut un discurs prin care a arătat nu doar că această funcţie "reprezintă un pas important în carierea profesională în cadrul administraţiei publice", carieră începută la Consiliul Judeţean ca şef de cabinet al fostului preşedinte Cornel Popa şi continuată ca şef al Direcţiei de Proiecte cu fonduri nerambursabile, ci şi că îşi ia în serios noua poziţie.

Carţiş a afirmat că îşi va exercita funcţia "cu respect" pentru toţi cetăţenii judeţului, "indiferent de etnie sau confesiune", şi că va avea în vedere legalitatea actelor administrative, "legalitate pe care am susţinut-o cu tărie prin stilul meu direct de a spune lucrărilor pe nume", aluzie la contrele avute cu actuala conducere a CJ, care l-a şi retrogradat din poziţia de director.

"În aceste vremuri, de conştiinţă şi de integritate avem nevoie, conştiinţă care ţine de interiorizarea unei idei a eficientizării serviciului public, a unui proiect de ţară, şi nu atât de apartenenţa partinică. Având în atenţie o idee de ţară, de judeţ, de oraş sau de comună, atât cetăţenii cât şi noi, funcţionarii statului, ar trebui să avem în minte cel mai important gând: ce lăsăm moştenire, ce viitor pregătim, pentru că ziua de azi, mâine, va fi ziua de ieri. Vreau să fiu un exemplu pozitiv (...) şi actul de guvernare să fie perceput ca act firesc şi în fapt o punere în practică a năzuinţelor lor. De asemenea, îmi doresc ca fiecare funcţionar public să devină un exemplu pozitiv în relaţia cu cetăţenii, atât în cea directă cât şi în ce priveşte conştiinţa personală cu care aprobă acte administrative", a spus proaspătul subprefect.

Pilda baptistului Fenesi

Fenesi Tibor, şi el fost angajat al Consiliului Judeţean până în urmă cu o lună, a ţinut să-şi felicite noul coleg, dar şi să ia cuvântul la microfon, pentru a-i spune "respectuos", în calitate de baptist – cum a ţinut să precizeze – un verset biblic despre mai-marii care trebuie să fie primii servitori ai comunităţilor pe care le conduc.

"Cel care vrea să fie mai mare între voi, acela să slujească", a citat Fenesi din Apostolul Matei 23.11, continuând: "Noi, cu distinsul domn prefect şi începând de astăzi cu distinsul domn subprefect, asta vom face, de dimineaţă până seară. Felicitări, domnule coleg, şi vă doresc un mandat fără evenimente negative!".