Ploaia intensă de sâmbătă seara nu i-a alungat pe orădenii strânşi în Piaţa Ferdinand pentru a-şi scanda ofurile împotriva partidului de guvernământ. Ajunşi la un moment dat la 60, protestatarii au ţinut discursuri, au dansat Hora Unirii şi au cerut plecarea PSD-ului din ţară, promiţând că vor reveni zilnic şi vor fi tot mai zgomotoşi.

Întâlnirea, convocată pe ora 19, a fost împănată cu sloganuri cunoscute, de la deja celebrele „PSD, ciuma roşie”, „Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi!” până la îndemnuri de solidarizare adresate trecătorilor, gen „Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi!”, „Nu vă uitaţi, veniţi să protestaţi!”, sau mai noul „Zi de sărbătoare, Dragnea la-nchisoare”.

Participanţii au fost invitaţi să vorbească, pe rând, la microfon, iar oamenii şi-au exprimat, în cuvinte mai mult sau mai puţin meşteşugite, temerile faţă de viitorul ţării, dar şi faţă de cel imediat, speculând pe marginea măsurilor pe care le vor lua guvernanţii şi reacţiile pe care le-ar putea avea opoziţia sau societatea civilă.

Unii protestatari îşi pun speranţele în preşedintele Klaus Iohannis, văzut ca ultima redută în faţa ofensivei anti-justiţie, în vreme ce alţii, mai radicali, se întrebau dacă guvernanţii nu ar putea fi, totuşi, arestaţi pentru trădare de ţară.

Un participant a citit articolul din Constituţie care spune că “partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”, motiv suficient ca protestatarii să ceară la unison interzicerea partidului de guvernământ şi să scandeze chiar “Afară, afară, PSD din ţară!”.

Ca de obicei, pancartele au cerut demisia penalilor din funcţiile publice şi au arătat solidarizarea purtătorilor cu Justiţia, în vreme ce piesele muzicale din boxa mobilă întregeau, prin mesaje, atmosfera: de la „Wind of Change” sau „Kalashnikov”, până la serioasa „Horă a Unirii”, care i-a făcut pe participanţi să se prindă în cerc şi, în final, Imnul de Stat, la care toată lumea a luat poziţia drepţi.

Iniţiatorii de la Oradea Civică au anunţat la final, după 2 ore, că duminică va fi un „protest mai zgomotos”, fiindcă e aşteptat un coleg din Arad, înarmat cu o tobă, la care se va adăuga „toba de la sediu”, plus vuvuzelele si celelalte instrumente de zgomot pe care le vor aduce oamenii de acasă. Şi, ca să fie clar ce urmează, scandarea de la plecare a pus punctul pe i: „Zi de zi, aici vom fi!”.