În circa două săptămâni, orădenii vor putea vizita cel mai mare vivariu al unui muzeu din România, în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.  Vivariul are 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, iar vizitatorii vor putea vedea în ele mai multe specii de insecte, peşti şi animale mici.

O altfel de expoziţie

Investiţia de 70.000 euro a fost prezentată, marţi, la noul Muzeu al Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nr. 1, de directorul Aurel Chiriac, la eveniment fiind invitat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang.

"De anul trecut, am reintrat în circuit public, cu expoziţii temporare care sunt, zic eu, de atracţie. Iată, acum următorul pas înseamnă vivariul, un spaţiu care va fi interesant pentru copii mai cu seamă, dar şi pentru adulţi. Veţi vedea că se remarcă prin diversitatea speciilor prezentate, de la peşti la animale", a spus Aurel Chiriac.

Vivariul a fost construit ca o expoziţie permanentă a secţiei de Ştiinţe ale Naturii, pe o suprafaţă totală de 359 mp. În el, vizitatorii pot observa de aproape specii exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere.

Roşioara termală, expusă în vivariu

Amenajat în două încăperi expoziţionale, vivariul are 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, amenajate conform biotopului şi cerinţelor celor 40 de specii prezentate. "După cunoştinţele mele, acest muzeu beneficiază de cel mai mare vivariu din punct de vedere al complexităţii, cel puţin din România, dacă nu chiar din sud-estul Europei", a spus Iustin Vasile, de la Aqua Shop, firma care a realizat amenajările specifice.

În vivariu sunt expuşi peşti, inclusiv pui, din specia Roşioara termală, care trăiau doar în rezervaţia naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. După cum se ştie, această specie a dispărut din natură în toamna lui 2014 din cauza distrugerii habitatului termal al rezervaţiei şi mai există doar în captivitate, ca rezultat al unui proiect de conservare şi reproducere ex situ al Muzeului Ţării Crişurilor, Universităţii din Gödöllő (Ungaria) şi al Acvariului din Galaţi.

Totodată, mai pot fi văzuţi peştele arcaş cu solzi mici din Asia de sud-est, rechinul negru cu coadă roşie din Thailanda şi piranha cu burtă roşie din America de Sud.

Educaţie ecologică

De asemenea, curioşii vor putea vedea o tarantulă cu genunchii roşii din Mexic, salamandra-tigru din America de Nord, şopârlele Gecko diurn gigant din nordul Madagascarului şi dragonul bărbos, o şopârlă din centrul Australiei.

Între exponate se mai numără insecta-băţ indiană, ţestoasa leopard din estul şi sudul Africii, şarpele mexican de lpate, veveriţa marsupială zburătoare din nordul şi estul Australiei şi hamsterul pitic rusesc.

Reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor spun că vizitatorii vor avea ocazia să observe comportamente interesante ale acestor specii (mimetismul insectelor-băţ, deplasarea pe pereţi netezi a şopârlelor Gecko etc.) şi că o vizită în vivariu poate constitui o formă uşoară şi atractivă de educaţie ecologică.

Directorul MŢC a anunţat că vivariul urmează să fie deschis publicului imediat după ce se va obţine autorizaţia necesară din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. "Avem toate dotările şi documentaţiile necesare, avem şi medic veterinar cu care colaborăm. Sperăm că în aproximativ două săptămâni vivariul să fie deschis publicului", a spus Aurel Chiriac.

La vivariu se va intra pe baza unor bilete distincte faţă de cele de vizitare a Muzeului. Preţurile urmează să fie anunţate.