Clubul de robotică "Modus Vivendi" al Colegiului Naţional Mihai Eminescu a organizat vineri şi sâmbătă evenimentul "Oradea cunoaşte" în cadrul căruia 19 echipe de liceeni din 17 oraşe din ţară, cum ar fi Sibiu, Mediaş, Bucureşti, Suceava, Timişoara şi Oradea, s-au întrecut într-o competiţie cu roboţi, pregătindu-se astfel pentru concursurile oficiale First Tech Challenge.

În cadrul evenimentului, tinerii organizatori au şi strâns bani pentru colegul lor de liceu, George Ilisie, care are nevoie de o nouă operaţie la Viena pentru a nu-şi pierde de tot vederea.

Întrecerea roboţilor

"Oradea cunoaşte" a programat, vineri, o serie de cursuri dedicate elevilor implicaţi în cluburile de robotică şi, sâmbătă, la Şcoala Dacia o competiţie între cele 19 echipe, prezentată de actorul Richard Balint.

Echipele s-au întrecut în "alianţe" pe un teren special amenajat, unde roboţii creaţi de elevi trebuiau să coboare de pe o mini rachetă şi să colecteze minereuri de pe o altă planetă. Roboţii prezentaţi trebuiau să se descurce singuri timp de 30 de secunde şi apoi puteau fi cârmuiţi, de la distanţă, de făuritorii lor.

Aceasta este, de altfel, şi tema de anul acesta a competiţiei internaţionale First Tech Challenge, în cadrul căreia se înscriu numeroase echipe de tineri pasionaţi de robotică. "Aceste etape demonstrative sunt foarte importante pentru concurs, căci simulează tot stresul din competiţie şi echipele apucă să se cunoască", a spus unul dintre elevii orădeni organizatori.

Ajutor pentru George

Elevii nu s-au implicat doar în competiţie, ci şi într-o acţiune caritabilă. Organizatorii au pregătit o tombolă cu premii, înscrierea costând 10 lei, un stand cu prăjituri care se puteau gusta gratuit, cu invitaţia de a face o mică donaţie, precum şi un stand cu mărţişoare printate 3D şi scoase la vânzare.

Toţi banii adunaţi îi vor fi donaţi lui George Ilisie, elev cu rezultate bune la Colegiul Mihai Eminescu, în ciuda fapului că este aproape orb.

Tânărul s-a născut în urmă cu 17 ani cu o afecţiune rară - aniridie congenitală. Practic, ochii săi nu au irisuri. Deşi iniţial doctorii le-au spus părinţilor că George e orb, au descoperit apoi că băiatul avea resturi de vedere. În timp, tânărul şi-a pierdut de tot vederea la ochiul drept.

Pentru a-şi păstra restul de vedere la ochiul stâng, George are nevoie de mai multe intervenţii în Viena. El a suferit deja primele operaţii, însă acestea trebuie continuate. Cum costurile nu sunt deloc mici, colegii lui au decis să-l sprijine.

Cei care doresc să-l ajute pe George să nu-şi piardă vederea cu totul pot face donaţii pe numele ILISIE GEORGE ALEXANDRU la Banca Transilvania în conturile:

RO92BTRLEURCRT0365822901 (EUR)

RO45BTRLRONCRT0365822901 (RON)