Un pod de doar 5 metri creează pe DN 76, în comuna Pocola, coloane de autovehicule lungi de peste o jumătate de kilometri la orele de vârf, se plâng bihorenii din zona Beiuş-Ştei şi şoferii care trec pe aici zilnic.

O prostie

"Săptămâna trecută, pe podul de la Pocola, firma AZVI, care execută de câţiva ani lucrările de reabilitare a DN 76, a instalat un semafor ce permite trecerea alternativă a maşinilor între Oradea şi Beiuş. Problema e că trei ani ne-am descurcat fără semafor, iar acum se stă în coloană chiar şi o jumătate de oră pentru a traversa podul de 4-5 metri lungime", a declarat BIHOREANULUI beiuşeanul Dan Popa, administrator al paginii de Facebook Drumul Naţional 76.

Potrivit acestuia, de la începerea în mod efectiv a lucrărilor în zonă, banda de circulaţie dinspre Oradea şi Beiuş a fost închisă, iar de atunci circulaţia se făcea pe cealaltă bandă alternativ.

"La capetele podului au fost puse atunci indicatoare, şoferii care se deplasau dinspre Oradea spre Beiuş aveau "Cedează trecerea", iar cei care veneau dinspre Beiuş spre Oradea aveau prioritate. După instalarea semaforului, săptămâna trecută, la orele de vârf se adună coloane lungi şi de peste o jumătate de kilometru atât dinspre Oradea către Beiuş, cât şi dinspre Beiuş spre Oradea, pentru că timpii de aşteptare sunt mari, cam de 2-3 minute", a explicat Dan Popa. "Trei ani ne-am descurcat fără semafor, acum semaforul ne încurcă, este o prostie".

Pericol de accidente

Dan Popa spune că a semnalat situaţia la începutul acestei săptămâni Prefecturii. "L-am sunat pe şeful Cancelariei Prefectului, Răzvan Puia, care ne-a spus că atât dânsul, cât şi prefectul se află în concediu, dar ne-a transmis că vor sesiza Compania de Drumuri".

Pe de altă parte, adaugă Popa, situaţia e cu atât mai gravă cu cât, deşi în urmă cu o săptămână, tot după reclamaţiile oamenilor, prefectul a anunţat că se fac marcajele pe DN 76 între Bitii şi Ştei, acestea nu s-au făcut. "Din cauza lipsei marcajelor, există riscul producerii unor accidente în lanţ. Iarna, vizibilitatea este redusă, vine cineva mai tare şi poate intra în cei care aşteaptă în coloană la semafor", spune beiuşeanul.

Situaţia a fost semnalată şi şefului orădean al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Radu Băruţa. "Am încercat să-l sunăm, dar ni s-a spus să facem o sesizare scrisă pe pagina CNAIR şi ni se va răspunde în termenul legal de 30 de zile", spune Popa.

Din cauza ploii

Contactat de BIHOREANUL, Radu Băruţa a declarat că are cunoştinţă despre situaţia de pe tronsonul Bitii - Ştei al DN 76, dar că rezolvarea acesteia depinde de starea vremii: "S-a început pretrasarea marcajelor, dar lucrarea nu poate fi făcută momentan din cauza vremii ploioase".

Pe de altă parte, în ce priveşte noua problemă, cea a coloanelor provocate de amplasarea semaforului pe podul de la Pocola, şeful DRDP Cluj afirmă că aceasta va fi "analizată" după efectuarea marcajelor. "Analizăm problema, după ce facem marcajele cred că îl eliminăm", a spus Radu Băruţa.