103 pompieri militari din cadrul ISU Crişana, trei angajaţi ai UPU SMURD şi un poliţist de frontieră au pornit, sâmbătă dimineaţa, în trombă spre Bucureşti după declanşarea exerciţiului SEISM 2018.

Este vorba de cea mai amplă simulare de intervenţie în caz de seism major care are loc în România în ultimele două decenii, potrivit digi24.ro.

Exerciţiul naţional SEISM 2018 constă în punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri, având ca epicentru zona seismică Vrancea. Cutremurul poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani (Ilfov) a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

"Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia sud-vest şi nord-est afectând cel mai mult municipiul Bucureşti", a explicat, într-o conferinţă de presă, scenariul dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, în cadrul exerciţiului, toate comunicaţiile la nivelul Bucureşti şi între Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte timp de aproape două ore. "Exerciţiul are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijin către Bucureşti şi modul cum reacţionează autorităţile din Bucureşti", a spus Arafat.

În București scenariul prevede intervenții de căutare în clădiri prăbușite și sute de răniți. 

Potrivit unei informări transmise sâmbătă după amiaza de ISU Crişana, peste 100 de pompieri militari bihoreni s-au deplasat în cursul dimineţii de sâmbătă spre zonele calamitate, adică spre Bucureşti.

Au fost trimise 17 autospeciale de intervenţie (autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autospecială de descarcerare, autospecială de transport victime multiple, autospecială de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară - CBRN, ambulanţe de tip B2, ambulanţă de tip C, autospecială cu container suport logistic al intervenţiei pentru căutare/salvare MULTI-RISC, autospeciale de primă intervenţie şi comandă) şi mijloace de transport (autocamioane de intervenţie, autobuz, microbuze).