Situaţie fără precedent! Demisia doctorului Hadrian Borcea din funcţia de şef al UPU-SMURD Bihor, ca efect al diminuărilor salariale dictate de municipalitatea orădeană, a provocat o reacţie în lanţ.

Angajaţii de la Urgenţe au anunţat, vineri, că îşi depun în bloc demisiile, în semn de solidaritate cu şeful lor.

Dr. Dacian Juca, locţiilor al şefului UPU, a declarat BIHOREANULUI că "toţi angajaţii" UPU SMURD Bihor, de la medici la asistenţi, au decis să renunţe la funcţii. Medicul, care este de serviciu pe elicopterul SMURD a precizat că, la ieșirea dim tură, îşi va scrie şi el demisia.

Demisia pe capotă

Ora 14.20: Personalul medical din cadrul UPU a venit din timpul liber pentru a-şi scrie demisiile, unii chiar pe capotele autospecialelor SMURD.

Decizia a fost una spontană, luată în jurul orei 14, după ce s-a aflat de demisia lui Borcea. Până la ora 14.20, peste 80% din angajaţi scriseseră deja documentele.

Activitatea UPU SMURD nu este afectată, personalul care este de serviciu continuă să lucreze.

Aproximativ 20 de persoane sunt adunate în faţa UPU, iar alţi angajaţi sunt în spital.

La spital este aşteptat să ajungă şi dr. Hadrian Borcea pentru a discuta cu angajaţii.

ATI se solidarizează

ORA 14.35: Managerul spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, urmează să coboare în mijlocul angajaţilor. În semn de solidaritate, au ieşit în faţa spitalului şi angajaţii secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

Oamenii vorbesc între ei şi povestesc că asistenţilor şi medicilor le-au fost tăiate inclusiv zile de concediu, aproximativ 10 zile.

Ora 14.50: În faţa spitalului a coborît și managerul Gheorghe Carp. Atmosfera este tensionată. Directorul spitalului le explică demisionarilor că situaţia este determinată de decizii luate la nivel central.

"Atât dr. Borcea, cât şi eu trebuie să ne supunem legilor României. Dacă ministerul sănătăţiii şi ministerul muncii au hotărât o chestie, trebuie să ne conformăm. Dvs v-au mărit salariile cu 100-150%, mie nici cu un leu şi nu mi-am dat demisia, n-am făcut nimic ca să opresc mersul spitalului. Eu personal am luat legătura, mi s-a promis că într-o lună de zile se modifică situaţia sporurilor. Eu sunt cel mai interesant ca dvs. să fiţi mulţumiţi", a spus Carp.

Ora 14.55: În timp ce Carp le vorbea urgentiștilor, la fața locului a apărut și dr. Hadrian Borcea. Subordonații acestuia au izbucnit în aplauze, oprind discursul directorului.

Replici Carp-Borcea

Între medicul demisionar şi managerul spitalului s-a declanşat un lung şir de discuţii în contradictoriu. Pe de o parte, Borcea i-a reproşat lui Carp că nu a analizat suficient actele normative şi că nu s-a consultat cu şefii de secţii ai spitalului, care urmau să fie afectaţi, astfel că decizia luată de Consiliul Local a fost pripită, neeavenită şi nedocumentată, "luată pe principii greşite".

„S-a luat o decizie hoţeşte, e o hotărâre de Consiliu Local care transformă un spor pentru condiţii deosebite într-o măsură sindicală. Cine a luat decizia să şi-o asume”, a spus Hadrian Borcea.

Managerul spitalului, Gheorghe Carp, l-a contrazis, însă, susţinând că decizia legislativului local a fost corectă şi necesară pentru a pune în aplicare actele normative emise de Ministerul Muncii şi al Sănătăţii. „Domnule doctor, vă rog. Hotărârea a luat-o Ministerul Muncii, nu a luat-o spitalul”, a explicat Carp, în timp ce şeful UPU-SMURD  a replicat cu faptul că Hotărârea Consiliului Local nu era necesară, deoarece Ministerul Sănătăţii a demarat deja pregătirile pentru corectarea problemelor. „La nivelul Ministerului Sănătăţii, există un grup de lucru care a finalizat o soluţie care intră în aplicare peste 10 zile. Consiliul Local a luat o decizie în prea mare grabă, şi nu e clar de ce”, a spus Borcea. .

De celalată parte, dr. Gheorghe Carp a susţinut că el trebuie să se preocupe de întregul spital, nu de o singură secţie, iar decizia Consiliului Local nu va provoca scăderi de salarii, aşa cum spun urgentiştii. „Un asistent medical cu gradaţie 5 avea înainte de măriri un salariu de 4540 lei. Acum va fi de 5030 lei. La nimeni nu scade salariul”, a explicat Carp.

Pe de altă parte, managerul a spus că, dacă Ministerul Sănătăţii va reglementa problemele apărute în salarizare, municipalitatea va reveni asupra hotărârii de joi.

„Dumneavoastră aveţi principii, eu am răspundere penală. Că dacă se doveşte că eu am abuzat în serviciu şi am dat nişte lucruri care nu se cuvin, iar comitetul director e solidar cu mine... Pe principii nu faci puşcărie, faci puşcărie pe semnătură. Pot să vă spun că voi face toate demersurile pentru ca lucrurile să intre în făgaşul normal. Dacă mâine se schimbă ceva, eu vă promit că în 24 de ore am să-l rog pe domnul primar să facă şedinţă de Consiliu ca să modifice hotărârea”, a mai arătat Carp.

Discuţii suspendate

Ora 15.40: Discuțiile dintre dr. Hadrian Borcea și angajații spitalului s-au suspendat. Șeful SMURD a luat legătura telefonic cu primarul municipiului, Ilie Bolojan, aflat la Bucureşti, și a stabilit ca, după ce acesta se va întoarce din Capitală, sâmbătă, să poarte o discuție pe marginea Hotărârii de Consiliu Local.

„Am vorbit cu domnul porimar, mi-a promis o întîlnire, dar nu mai am speranţe. Fără exagerare, de săptămâni bune încerc să le arăt că vom ajunge la o problemă şi nu am fost ascultat. Şi nu e vorba de medici, asta e şi motivul penbtru care mi-am dat demisia şi din funcţia de medic. Să se înţeleagă că nu acest lucru mă interesează, nu salariul meu e problema, ci cum pot motiva oamenii să vină la lucru în condiţii periculoase dacă nu sunt recompensaţi financiar", a spus Borcea.

Ca atare, și demisiile care deja sunt scrise au rămas „suspendate”, strânse la unul dintre angajații UPU, și urmează ca luni, după discuțiile cu primarul, să le depună sau să devină asupra lor.

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, dr. Hadrian Borcea, şi-a dat, vineri, demisia din toate funcţiile din cadrul spitalului, în semn de protest faţă de decizia luată, joi, de Consilul Local Oradea, care a decis să reducă sporurile medicilor şi asistenţilor medicali cu 60%, respectiv cu 25%.