A fost o desfăşurare de forţe uriaşă, joi, la Şuncuiuş, cu prilejul unui exerciţiu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Conform scenariului, a fost activat planul roşu de intervenţie, după ce un accident feroviar a dus la izbucnirea unui incendiu, în tunelul dintre Şuncuiuş şi Vadu Crişului.

Potrivit unui comunicat transmis de ISU Crişana, la ora 10.17, pompierii au fost alertaţi prin numărul unic de urgenţă 112 cu privire la producerea unui accident feroviar prin deraierea unui vagon în tunelul feroviar situat între localităţile Vadu Crişului (aflată la o distanţă de 5 km.) şi Şuncuiuş (la 1,5 km.).

În urma accidentului, în vagonul deraiat a izbucnit un incendiu, iar apelantul a precizat totodată că din tunel ieşea fum dens şi negru.

"Garnitura de tren era formată din locomotivă şi trei vagoane de călători în care se aflau peste 50 de persoane. În urma producerii evenimentului, o persoană a decedat şi alte 24 au suferit arsuri, intoxicaţie cu fum şi diferite traumatisme, printre persoanele rănite fiind şi cinci pompieri militari şi primul echipaj medical care a intrat în tunel. Din cele 24 de victime, 12 se aflau în cod roşu medical, 8 în cod galben şi 4 în cod verde medical. Ceilalţi călători au reuşit să se autoevacueze până la sosirea echipajelor de intervenţie", au fost datele scenariului.

Pentru că autospecialele nu au putut ajunge la tunel, pentru stingerea incendiului s-au folosit motopompe transportabile din râul Crişul Repede, aflat la o distanţă de aproximativ 40 de metri, iar echipamentele au fost transportate cu barca.

Exerciţiul a presupus mobilizarea a 89 de pompieri militari din 11 subunităţi, care au intervenit cu 15 autospeciale (de stingere, de descarcerare grea, de descarcerare cu punctul medical avansat, de transport personal şi victime multiple, microbuze, autospeciale de primă intervenţie şi comandă, autocamion cu container de tabără mobilă), cu 10 ambulanţe de tip B2 şi echipajul de terapie intensivă mobilă al  SMURD Bihor.    

Simularea a angrenat şi personal din cadrul UPU-SMURD Bihor, de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, de la DSP Bihor, poliţişti, jandarmi, salvamontişti şi reprezentanţi ai CFR, respectiv ai primăriilor din cele două comune.