Protestatarii orădeni au ieşit din nou în stradă, miercuri seară, în urma deciziei parlamentarilor PSD - ALDE - UDMR de a vota pe "repede înainte" modificările la legile Justiţiei, în contextul în care PNL şi USR au cerut amânarea şedinţei, apelând la proteste cu pancarte chiar în plenul parlamentului.

O mână de orădeni coagulați în asociația Oradea Civică – acelaşi nucleu care a protestat încă din iarna trecută în Piaţa Unirii – au hotărât spontan să se adune în faţa Prefecturii în jurul orei 19. S-au strâns în total 10-12 oameni. 

În ciuda frigului, un orădean (foto) a ieșit cu bebelușul de câteva săptămâni în brațe, înfofolit în hăinițe groase. Au fost, de fapt, trei generații prezente, dat fiind că alături de el au protestat atât tatăl său cât și celălalt copil, mai măricel.

Ca de fiecare dată, oamenii au mers pregătiţi cu steaguri şi pancarte, strigându-le reprezentanţilor puterii "Demisia" în Parcul Traian. De data aceasta, pe lângă numele capilor coaliţiei guvernamentale, precum președintele PSD, Liviu Dragnea, sau liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, manifestanţii au strigat inclusiv numele ministrului bihorean al Sănătăţii: "Bodog, demisia!".

"Statul la căldură naşte dictatură", "Voi staţi la căldură, PSD vă fură", au încercat protestatarii să îşi mobilizeze concitadinii, însă fără prea mare succes. "Hoţii", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "PSD, ciuma roşie", "Vrem să plecaţi, după gratii să urlaţi", au fost câteva dintre sloganurile care s-au auzit în Parcul Traian.

Protestul a fost pașnic, nu s-au înregistrat incidente.

De altfel, în urma întâmplărilor din forul legislativ, mii de oameni din toată ţara au ieşit din nou în stradă, miercuri seara. Câteva sute de persoane au ieșit să protesteze în faţa Parlamentului, în Capitală, unde au avut loc și ciocniri între manifestanți și jandarmi. Câteva sute de persoane au ieşit în stradă şi la Cluj.

Grabă suspectă

Adevărul.ro notează că în Parlament, în Camera Deputaţilor, a început miercuri dezbaterea pe articole a modificărilor aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respingând toate solicitările partidelor de opoziţie de retrimitere la comisie a actului normativ şi de sesizare a Comisiei de la Veneţia.

La un moment dat, şedinţa a fost întreruptă după ce deputaţii USR, revoltaţi de faptul că preşedintele de şedinţă nu le permite să îşi susţină amendamentele, s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scrie "Hoţii". Deputaţii PNL au criticat, şi ei, în declaraţii acordate jurnaliştilor, faptul că PSD-ALDE intenţionează să adopte rapid legi anti-justiţie.

Digi24.ro scrie că Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost înregistrată miercuri la Senat, deşi actul normativ se află încă în dezbatere la Camera Deputaţilor, nefiind adoptate nici măcar jumătate dintre articole.

Iniţiativa a primit numărul de înregistrare B622/2017, lucru care se întâmplă doar după ce un proiect a fost adoptat de prima cameră sesizată.

De altfel, la ora transmiterii acestei știri, dezbaterile continuă în Camera Deputaților.

"Tocmai a fost publicat pe site-ul Senatului anunţul conform căruia ce discutam azi a fost adoptat. Rugămintea către staff-ul tehnic este să ia legătura cu colegii de la Senat. Cred că suntem aici cu toţii să încercăm să dezbatem. Acest lucru nu face cinste în primul rând Senatului şi arunca in derizoriu orice dezbatere din Camera Deputaţilor", a atras atenţia, de la tribuna Camerei, deputatul PNL Florin Roman.