Mai mulţi localnici din satele Cheresig şi Toboliu au ieşit, duminică, la ora 13, să protesteze împotriva prospecţiunilor făcute de compania NIS Petrol pe pământurile lor.

Supăraţi, oamenii au mers pe câmpuri în zonele în care cu ajutorul unor utilaje speciale se fac prospecţiuni seismice şi au cerut ca musafirii nepoftiţi să plece de pe pământurile lor, protestul desfăşurându-se în prezenţa unor echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Şi după ora 16, protestatarii se aflau tot în câmp. "Utilajele sunt aici. Au intrat în culturi, nu mai rămâne nimic din ele. Dar nu pentru culturi protestăm, ci pentru ce se poate întâmpla cu pământurile noastre din cauza prospecţiunilor. Când se face fracturarea hidraulică se întâmplă nenorociri", a declarat pentru BIHOREANUL Alexandru Abrudan, unul dintre liderii protestului.

Acelaşi localnic susţine că reprezentanţii NIS Petrol au intrat pe mai multe terenuri având doar acordul arendaşilor şi nu al proprietarilor. "Or, arendaşii nu au dreptul să angajeze pământul proprietarilor în astfel de prospecţiuni", a precizat bărbatul.

Compania petrolieră NIS face aceste operaţiuni în baza licenţei deţinute de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru depistarea eventualelor zăcăminte de petrol şi gaze naturale.

Perimetrul EX-3, pentru care NIS a obţinut licenţa, are o suprafaţă de 234 km2 şi se întinde pe teritoriul comunelor Toboliu, Girişul de Criş, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu şi Nojorid. 

Localnicii cred însă, în ciuda asigurărilor date de reprezentanţii companiei petroliere, că aceştia caută gaze de şist.

UPDATE:  NIS Petrol susţine că i-au fost distruse şi sustrase utilaje

Printr-un comunicat transmis luni, NIS Petrol întăreşte faptul că acţionează legal, că nu a căutat şi nu caută gaze de şist, subliniind că a încheiat acorduri cu utilizatorii de terenuri din zonă pentru prospecţiuni.

"Această operaţiune este tranzitorie, de scurtă durată, şi nu presupune deposedarea proprietarului de folosinţa terenului. Conform Legii petrolului, titularul de acord petrolier este obligat să plătească despăgubiri proprietarului culturilor afectate. NIS Petrol a încheiat acorduri cu utilizatorii de terenuri din zonă. În baza acestor acorduri, orice posibilă afectare a culturilor agricole este compensată, printr-un mecanism simplu şi eficient, agreat deja cu fiecare fermier în parte", arată comunicatul.

În document, "compania respinge ferm, încă o dată, speculaţiile din spaţiul public legate de evaluarea prin operaţiunile desfăşurate a resurselor de gaze de şist". "NIS Petrol subliniază că explorarea gazelor de şist nu face obiectul activităţii noastre şi nu intră în planurile de dezvoltare ale companiei. NIS are obiectivul de a identifica strict eventualele zăcăminte de resurse tradiţionale, respectiv de petrol şi gaze naturale", mai arată informarea.

Pe de altă parte, NIS susţine şi că mai multe utilaje au fost fie distruse fie furate cu ocazia acestor manifestări de protest: "Compania NIS Petrol respectă dreptul oricărui cetăţean de a protesta paşnic, în mod organizat, exercitându-şi astfel dreptul legitim la libertatea de exprimare. În acelaşi timp, NIS Petrol dezaprobă cu desăvârşire manifestările de distrugere şi furtul echipamentelor folosite în operaţiunile din teren, care s-au soldat cu prejudicii serioase pentru companie".

Citeşte pe aceeaşi temă: 

Scandal la Toboliu: Localnicii sunt nemulţumiţi pentru că utilajele NIS Petrol le-au distrus culturile (FOTO)

La loc comanda! Consiliul Local din Toboliu nu interzice accesul utilajelor NIS, dar va pregăti un regulament de acces pe drumurile comunei

Varză contra petrol: Localnicii vor demisia primarului de Toboliu din cauza scandalului cu NIS