Mai multe localităţi din judeţul Bihor s-au aflat, joi după-amiază, sub atenţionare cod portocaliu şi cod galben de furtună şi nu degeaba. Pompierii bihoreni au avut 21 de misiuni în şase localităţi: Beiuş, Nimăieşti, Delani, Lazuri de Beiuş, Iteu şi Oradea.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crişana, militarii au evacuat apa adunată în 15 subsoluri, 3 curţi şi un garaj şi au intervenit pentru înlăturarea a trei copaci doborâţi de vijelie pe autoturisme şi pe şosea.

Numai în Lazuri de Beiuş au fost inundate 10 subsoluri şi două curţi. "Menţionăm faptul că  locuitorii comunei s-au implicat activ în acţiunile de înlăturare a efectelor inundaţiilor care le-au afectat gospodăriile, participând alături de pompierii militari la operaţiunile de evacuare a apei şi decolmatare a şanţurilor", se arată în comunicat.

În Nimăieşi, apa a inundat şi subsolul bisericii, pe o suprafaţă de circa 450 de metri pătraţi.

În altă parte de judeţ, mai precis în zona Marghita, vijelia a smuls copacii din rădăcini. "Pompierii Detaşamentului Marghita au acţionat pentru îndepărtarea unui arbore doborât de vijelie pe Drumul Comunal 125, pe raza localităţii Iteu, comuna Abram, iar echipajele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea şi ale Secţiei Beiuş au degajat doi copaci căzuţi pe două autoturisme parcate pe strada Bumbacului din Oradea, respectiv pe strada Aleea Moţilor din municipiul Beiuş", a transmis ISU.

Evoluţia fenomenelor hidrometeorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri militari fiind pregătite să intervină operativ în sprijinul cetăţenilor.

"Având în vedere creşterea debitelor pe anumite râuri, facem apel la cetăţeni să nu se apropie de malurile acestora şi să nu încerce să le traverseze prin apă", a recomandat ISU Crişana.

Pe de altă parte, furtunile au creat probleme și în alte zone din județ. În Vadu Crișului, de pildă, străzile au fost inundate.