Accesul reporterului BIHOREANULUI care dorea să consemneze vizita preşedintelui PSD în municipiul Beiuş a fost blocat, joi după amiază, de către persoane care au primit dispoziţii în acest sens, de la organizatori, adică de la reprezentanţii PSD Bihor. Lor li s-au alăturat fostul primar al oraşului Beiuş, Nicu Silviu Odobasian, şi fostul viceprimar Viorel Iuhas, ambii condamnaţi definitiv pentru falsuri şi devalizări de bani publici în dosarul Top Construct şi eliberaţi recent din Penitenciar.

Alaiul premierului Viorica Dăncilă a ajuns la Beiuş cu o întârziere de 45 de minute faţă de ora fixată în programul oficial, care era 14.30. La fel cum s-a întâmplat anterior şi în comunele Remetea şi Borod, ea a fost aşteptată de către activişti PSD, dar şi de doi tineri îmbrăcaţi în costume populare, care au îmbiat-o cu pâine şi cu sare în faţa Casei de Cultură a Municipiului, fostul teatru al Armatei, edificiu care are o capacitate de circa 500 de locuri.

Transparenţă cu... ghionturi

Când a gustat din pâine şi sare, Dăncilă a glumit, spunând că "aţi gătit-o toată noaptea, nu-i aşa?", după care i-a salutat pe activiştii PSD, echipaţi în veste roşii, cu însemnele partidului, şi s-a îndreptat spre intrarea în sală, împreună cu însoţitorii săi, între care miniştrii Agriculturii şi Culturii, Petre Daea şi Daniel Breaz, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, senatorul Florian Bodog, respectiv deputaţii Ioan Roman, Gheorghe Bogdan şi Dumitru Gherman.

În momentul în care a ajuns la circa un metru de uşa Casei de Cultură din Beiuş, reporterul BIHOREANULUI a întrebat-o pe preşedinta PSD dacă evenimentul este deschis presei şi aceasta a răspuns afirmativ: "Da, sigur că da", iar Mang a confirmat gestual, momentul fiind înregistrat.

După ce au intrat oficialii, reporterul BIHOREANULUI a fost, însă, blocat de mai mulţi bărbaţi despre care câţiva localnici afirmă că nu sunt din Beiuş şi care, de altfel, par a fi gărzi de corp de la firme private. Doi dintre aceştia nu s-au mulţumit să bareze accesul reporterului, ci au şi expediat câteva ghionturi, ceea ce l-a determinat pe reporter să ceară intervenţia jandarmilor, care se aflau în faţa clădirii.

Aceştia au venit în apropierea locului unde a avut loc incidentul, însă nici nu i-au înduplecat pe bodyguarzi să se dea la o parte, nici nu i-au legitimat, ci doar s-au mulţumit să constate: "Este dreptul organizatorilor de a permite accesul unor persoane în sală", a spus unul dintre jandarmi.

Oamenii PSD-ului

Fostul primar Odobasianu şi fostul viceprimar Viorel Iuhas, ambii foşti condamnaţi pentru fapte de corupţie, s-au postat în uşa Casei de Cultură, alături de bodyguarzi, pentru a completa "barajul" care împiedica ziaristul să intre în sală. De precizat că reporterul BIHOREANULUI este singurul jurnalist al cărui acces a fost interzis în sala unde are loc adunarea PSD.

Pe de altă parte, un grup de circa 4-5 beiuşeni cunoscuţi participanţi la protestele din ultimii ani prin care cereau modernizarea DN 76 Oradea - Beiuş au declarat că şi feţele lor erau cunoscute de bodyguarzi pentru că încă de la sosirea lor la faţa locului au fost avertizaţi să stea deoparte şi să nu încerce să se apropie de clădire. De altfel, aceştia nu au strigat nimic şi nu au avut niciun fel de pancartă, ci doar s-au mulţumit să filmeze cu telefonul mobil.

Ca fapt divers, în mulţimea de aproximativ 100 de persoane adunată pentru primirea preşedintelui PSD s-a aflat şi un localnic îmbrăcat "de duminică", dar care mirosea a alcool şi care nu a putut preciza nici motivul pentru care o aşteaptă pe Viorica Dăncilă şi nici cel care îl determină să susţină PSD.

Primar fericit, premier îngrijorat

Înainte de oprirea în Beiuş, la Remetea, Viorica Dăncilă a fost întâmpinată de primarul localităţii, Adrian Ştefănică, care purta eşarfa tricoloră, şi care, luând microfonul în faţa asistenţei adunate în curtea instituţiei, a mulţumit premierului pentru prezenţa sa în comună, spunând că este pentru prima oară când un şef de Guvern vine în Remetea. Edilul a prezentat lucrări, proiecte derulate în cadrul PNDL 1 şi 2, precum reabilitări de şcoli, extinderi de reţele de apă şi canalizare şi modernizarea sistemului de iluminat stradal.

"Noi fiind o comună mai mică, cu un buget mic, fără susţinerea Guvernului, a dumneavoastră, nu am fi reuşit să realizăm nimic. Pentru toate acestea, vă garantăm susţinerea ca la europarlamentare, când am ieşit pe primele locuri în judeţ", a spus primarul Ştefănică.

În ce o priveşte, Viorica Dăncilă l-a lăudat pe edil şi a atacat liderii politici care au iniţiat şi votat moţiunea de cenzură, spunând că, dacă aceştia vor ajunge la guvernare, oamenii vor avea de suferit. "În acest moment, când mandatul nostru poate se încheie, moţiunea de cenzură a trecut, şase lideri politici, împreună cu preşedintele, s-au chinuit mult să dea jos un premier femeie, au trebuit şase pentru că unul nu reuşea, acum suntem îngrijoraţi. Suntem îngrijoraţi pentru proiectele din localităţi, suntem îngrijoraţi de deciziile pe care le vor lua în legătură cu pensionarii, pentru că am văzut că nu mai vor creşterea punctului de pensie, suntem îngrijoraţi de măsurile pe care le vor lua în legătură cu salariaţii, pentru că vedem că se gândesc la disponibilizări masive, acum, în prag de sărbători, suntem îngrijoraţi de voucherele de vacanţă, pentru că este o zonă foarte frumoasă şi acestea au încurajat turismul, suntem îngrijoraţi de măsurile pe care le vor lua în agricultura românească, pentru că deja au anunţat că vor să desfiinţeze programul de tomate şi nu mai vor să continue celelalte programe. Toate acestea sunt şi îngrijorările oamenilor", a spus Dăncilă la Remetea.

UPDATE, ora 17:

Premierul Viorica Dăncilă a ieșit în jurul orei 16.50 din Casa de Cultură a Sindicatelor din Beiuș, înconjurată de PSD-iștii bihoreni.

Chestionată de reporterul BIHOREANULUI, cu privire la faptul că nu a fost lăsat să intre în sală, Viorica Dăncilă s-a făcut că plouă. "N-a fost nici un ziarist împiedicat", a spus ea, în ciuda evidenţelor surprinse în filmările ziarului, în timp ce urca în maşină alături de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Coloana oficială a pornit spre Oradea, unde, de la ora 17.30, este programat un miting electoral, la care sunt așteptați membri ai PSD din întregul județ.