Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a anunţat luni după-amiază, prin intermediul unui mesaj video, că a emis un ordin de numire a doctorului Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea, în calitatea de coordonator al tuturor spitalelor din judeţ pe perioada crizei coronavirus.

Pentru o conducere unitară

„Am semnat un ordin prin care l-am desemnat pe dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, să coordoneze întreaga activitate a tuturor spitalelor din judeţul Bihor, pentru a gestiona unitar şi eficient resursele medicale”, a comunicat în mesajul video prefectul Dumitru Ţiplea.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, decizia prefectului a fost luată având în considerare faptul că în scenariul 3 şi în scenariul 4 al evoluţiei crizei coronavirus spitalele din judeţ vor funcţiona în dependenţă cu cele din Oradea, în sensul că vor transfera la Spitalul Municipal specialiştii în boli infecţioase, pe de o parte, iar pe de alta vor prelua de la Municipal şi Judeţean bolnavi cu alte patologii decât infecţiile căilor respiratorii, pentru ca acestea să se poată ocupa de pacienţii cu coronavirus.

Îndemn la responsabilitate

Pe de altă parte, în mesajul video, prefectul Dumitru Ţiplea afirmă că „ne aflăm în faţa unei provocări fără precedent”, dar dă asigurări că „împreună putem trece peste acest impas, acţionând ca o comunitate unită şi responsabilă”, şi îndeamnă totodată populaţia să respecte atât recomandările specialiştilor din domeniul sanitar, cât şi măsurile instituite în plan administrativ pentru evitarea răspândirii îmbolnăvirilor.

Ţiplea arată că în cursul zilei de luni, în Bihor era înregistrat un singur caz de îmbolnăvire (cel raportat vineri, al femeii întoarse din Italia şi care a minţit că venea din Ungaria), 69 de persoane erau în carantină, 18 internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, iar 236 în autoizolare la domiciliu.

Prefectul a făcut şi o referire la consecinţele economice ale crizei sanitare, însă de ordin general. „Reducerea impactului negativ al epidemiei în economie trebuie să fie un efort conjugat atât al autorităţilor, cât şi al mediului economic şi al angajaţilor. Viaţa merge înainte şi trebuie să se desfăşoare cât se poate de normal, dar trebuie să respectăm recomandările de protejare împotriva răspândirii bolii. Împreună putem trece peste această încercare”, a spus prefectul.