Echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară al ISU Crişana a intervenit, marţi, la sediul fabricii Holcim de lângă Aleşd, după ce un camion ce transporta deşeuri a fost detectat cu un nivel de radiaţie peste limita admisă.

Sursa: un camion cu deșeuri

"În data de 12.03.2019, la ora 09.53, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiaţie de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chistag", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.

Camionul cu pricina transporta deşeuri municipale sortate, adică resturi menajere aruncate de cetăţeni şi nu trebuia să conţină deşeuri toxice. 

La fabrica Holcim s-au deplasat şi specialişti din cadrul Laboratorului de Igiena Radiaţiilor din cadrul DSP Bihor, dar şi din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care au efectuat la rândul lor măsurători de specialitate, "identificând valori cuprinse între 0.54 şi 0.69 μSv/h în partea dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h". Aşadar, niveluri mai mici decât ce depistase aparatura existentă la intrarea în fabrica Holcim.

Conform unui raport al Ministerului Sănătăţii, în România valoarea maximă de radiaţie admisă pentru lucrători este tot de 20 μSv/an.

Niciun risc

Tocmai pentru a nu-i supune pe oameni radiaţiilor, camionul cu pricina a fost izolat într-o zonă specială, de carantină. De asemenea, a fost verificată existenţa eventualelor scurgeri de lichide, iar accesul angajaţilor în zona balizată a fost interzis.

Preventiv, ISU Crişana a mobilizat la Holcim trei echipaje de pompieri militari din cadrul Staţiei Aleşd cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2.

Totodată, aşa cum prevăd protocoalele, au fost notificate instituţiile cu atribuţii în gestionarea unor astfel de evenimente, care vor avea şi sarcina neutralizării deşeurilor radioactive, precum Centrul pentru Accident Nuclear şi Urgenţe Radiologice (CANUR) şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Cert este că nici angajaţii, nici localnicii nu trebuie să se teamă. "Nu există pericol pentru populaţia din zonă", a transmis ISU Crişana.

Pe platforma industrială se mai află şi specialişti ai Gărzii de Mediu Bihor, DSVSA Bihor, ai Direcţiei pentru Agricultură, ai Poliţiei, ai Jandarmeriei şi ai Primăriei Aştileu. "De asemenea, a fost informat Prefectul judeţului Bihor în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", se mai arată în comunicatul ISU.

Holcim: Nu sunt pericole

Într-o informare transmisă marţi, Holcim confirmă că nicio persoană nu este în pericol din cauza acestui incident. Potrivit reprezentanţilor companiei, "sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel peste limitele normale, dar nepericulos pentru oameni sau mediu".

Holcim mai precizează că a informat prompt autorităţile, tocmai pentru ca procedurile legale necesare să poată fi iniţiate. "Prin urmare, organele abilitate urmează să facă măsurătorile necesare şi vor decide cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru neutralizarea deşeurilor", a transmis compania.

Producătorul francez subliniază că nu există vreun risc. "Situaţia este controlată cu stricteţe, iar angajaţii companiei, comunitatea locală şi mediul nu sunt în pericol", se arată în informare.

Pe platforma fabricii de ciment din Aleşd sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deşeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile), deşeuri provenite din surse industriale (ex. şlamuri petroliere) sau anvelope uzate.

Prin co-procesarea acestora în cuptorul fabricii de ciment, deşeurile sunt eliminate total, în condiţii depline de siguranţă, fără alte reziduuri.

UPDATE:

Compania Holcim România a transmis o nouă informare, marţi seară, prin care a arătat că, după verificările făcute de autorităţi la faţa locului, s-a luat decizia returnării încărcăturii de deşeuri la expeditor.

"Autoritățile competente au realizat la fața locului verificările prevăzute de lege. În urma constatărilor, au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică și mediu și au dispus returnarea acesteia la expeditor. În prezent, încărcătura nu se mai află în perimetrul fabricii Holcim România", se arată în document. 

Reprezentanţii Holcim nu au comunicat cine este expeditorul deşeurilor.