Sistemul Finanţelor şi al Vămilor a devenit o vacă de muls pentru oamenii PSD, acuză fostul şef al ANAF din perioada aprilie 2013 - februarie 2015, Gelu Ştefan Diaconu.

Într-o postare pe Facebook, acesta a dezvăluit „câteva exemple legate de sutele de detaşări pe bani publici făcute pentru a elibera posturi de conducere pentru semi-interlopii de partid sau ai sindicalistului şef” din domeniul vamal, făcând referire la vameşi aduşi la Oradea din diferite alte colţuri ale ţării, într-un sistem al detaşărilor nejustificat, care consumă resursele statului.

Galaţi, Cluj, Oradea

Un prim exemplu dat de fostul şef al ANAF îl vizează pe Mihail Bucur, fost şef al Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, mutat întâi la conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi, apoi detaşat la Cluj, iar în final la Oradea ca şef al Regionalei Vamale de aici.

„Pe directorul Bucur, titular la regionala Galați după ce a obținut în instanţă suspendarea primei detașări la administrația fiscală județeană Galați, imediat l-au expediat (încălcând flagrant legea) într-o altă detaşare la regionala Cluj”, spune Diaconu, din a cărui relatare reiese că, ulterior, Bucur a fost mutat de la Cluj la Oradea, ca şef al Direcţiei Regionale Vamale.

Din Banat, la Oradea în restaurant

Pe de altă parte, fostul şef al ANAF dezvăluie că şeful Vămii Naidăş, din judeţul Caraş Severin, Cătălin Zărnescu, a fost şi el paraşutat la Oradea, la şefia Regionalei Vamale, funcţie din care a fost eliberat pentru a fi ocupată de Bucur, ca apoi să fie detaşat încă o dată la şefia Vămii Aeroportului Internaţional din Oradea.

Un alt personaj, fost adjunct al şefului biroului de interior Timişoara, Gheorgeh Nistoran, „după ce a făcut pe directoraşul mai puţin de două luni la regionala Timişoara, este acum detaşat şef de vamă la biroul de interior Oradea”, a adăugat Gelu Ştefan Diaconu.

Fostul demnitar punctează ironic: „Cu toţii îşi exercită atribuţiile de serviciu preponderent într-un restaurant din Oradea”, comentând cu un citat dintr-o comedie cu Dem Rădulescu: „ce bine e la mare când eşti în deplasare”. „Toți cei menționați sunt cu soţiile acolo, ca într-o vacanță, ba mai mult, cel de la Naidăş și-a detașat soția la vama interior Oradea, ea fiind vameşiţă la Reșița”, dezvăluie fostul şef ANAF.

Belferi în chirii de lux

Şi asta nu e tot, potrivit lui Diaconu: „Detaşaţii stau într-un penthouse cu chirie de 600 euro/lună în Oradea, au delegații săptămânale acasă, iar când nu merg acasă își decontează fictiv bonurile de carburant”.

Contribuabilii sunt întrebaţi, pe un ton retoric: „Vă convine să plătiți aceste cheltuieli? Și aceasta este doar o mică parte din măsurile luate de Orlando (n.r. – Teodorovici, ministrul Finanţelor) și de prietenul lui Lilian (n.r. – lider sindical din Finanţe) pentru "eficientizarea" activității ANAF”. Răspunsul se subînţelege...