Camparea a fost interzisă în Padiş, dar distrugerile sunt la un nivel record!

Fotografii scandaloase făcute în Munţii Apuseni de un clujean arată cum drumuri forestiere şi platouri verzi au fost complet distruse de tractoarele şi alte utilaje care coboară lemnele tăiate din pădure.

"Drumul pe care în urmă cu câţiva ani mergeam cu maşina de oraş acum e impracticabil. Unele indicatoare turistice au fost rupte şi îngropate în grămezile de buşteni. E un dezastru natural, într-un parc natural. Lângă indicatorul cu "zona de conservare specială" se ridică grămezi de buşteni", se arată în mesajul postat alături de fotografii de Raul Ionuţ.

Acesta a menţionat că a făcut pozele pe platoul de unde se pleacă către Peştera Cetăţile Rădesei, în Poiana Vărăşoaia şi pe drumul din Poiana Vărăşoaia, spre Platoul Padiş şi spre Ic Ponor. 

"O să urmeze alte poze şi alte drumuri, să cer explicaţii. Nu am dat de nimeni până acum. Tăietorii nu au vrut să stea de vorbă. Nu există panouri cu informaţii despre firmele care exploatează", a mai scris bărbatul.

Fotografiile demonstrează că distrugerile sunt uriaşe: pe drumurile forestiere, utilajele au lăsat urme adânci, iar noroaiele au "cucerit" întreaga zonă.

Contactat de BIHOREANUL, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a declarat că nu a văzut imaginile cu pricina, dar cel mai probabil este vorba de copacii doborâţi în urma furtunii din septembrie 2017, şi care acum sunt evacuaţi din pădure de mai multe firme contractate de Direcţia Silvică. "Sunt trei sau patru firme care fac lucrările, noi le-am impus să nu lucreze deodată, astfel încât calea pe care să scoată lemnul să fie una singură. Voi verifica situaţia", a precizat Moş.

Totodată, în drum spre această zonă sunt comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care s-au autosesizat după ce au văzut imaginile pe Facebook. Şeful comisariatului, Mihai Togor, a declarat BIHOREANULUI că va putea oferi amănunte doar după ce va vedea zona cu pricina, care sunt firmele care fac lucrări şi ce anume trebuie să facă.

UPDATE:

Ulterior publicării acestui material, directorul APNA, Alin Moş, a revenit cu detalii despre situaţia din Padiş. "În zonă sunt două firme care ar trebui să exploateze lemnul, sunt cu autorizaţia în perioada de valabilitate, iar noi am emis condiţii specifice conform legii pentru desfăşurarea acestor lucrări. Din ceea ce rangerii mi-au spus şi din ceea ce am văzut în acele imagini, e posibil ca unele din măsuri să nu fi fost respectate", a declarat Moş.

O concluzie exactă, a spus el, va putea fi trasă doar după ce rangerii Administraţiei vor depista exact cine a distrus locurile respective. Cert este, a precizat Moş, că terenul va trebui adus la starea iniţială.

Între timp, controlul Gărzii de Mediu Bihor este în derulare.