Ultimul meşteşugar de cojoace din Bihor, Moise Gavra, a primit din partea Ministerului Culturii titlul onorific de Tezaur Uman Viu, acordat meşterilor "pe cale de dispariţie".

Anunţul a fost făcut vineri de Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, care la rându-i a fost informat, printr-o adresă scrisă, de secretarul de stat Alexandru Pugna, din Ministerul Culturii.

"Vă aducem la cunoştinţă că în urma evaluării dosarelor de candidatură, Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a hotărât acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu domnului Moise Gavra, în cadrul sesiunii aferente anului 2018", se arată în adresa remisă CJCPCT. De altfel, CJCPCT a fost instituţia care l-a propus pe Moise Gavra pentru desemnarea acestui titlu.

Bărbatul de 85 de ani nu va avea însă alt beneficiu decât cel al reputaţiei şi al mândriei, deoarece legislaţia României nu prevede acordarea unor premii ori a unei pensii viagere pentru cei care deţin titlul de Tezaur Uman Viu, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

În luna iunie, BIHOREANUL l-a prezentat cititorilor săi pe Moise Gavra, cojocar şi bituşer încă de când avea 14 ani. Miile de cojoace pe care le-a cusut el manual în cei 72 de ani de meserie au fost îmbrăcate de numeroşi bihoreni. "Numai Dumnezeu ştie câte cojoace şi bituşe am făcut, io nu le-am numărat", a mărturisit nenea Gavra BIHOREANULUI.

În Bihor, mai deţin titlul de Tezaur Uman Viu Gheorghe Rada, făuritor de viori cu goarnă din Pomezeu, şi lădarul Ioan Oancea, din Budureasa.