Oamenii de afaceri din Oradea se unesc la greu. Chiar dacă de o săptămână numărul tranzacţiilor s-a redus considerabil şi activitatea economică se anunţă în dificultate pentru perioada următoare, o parte din aceştia, indiferent de sectorul în care activează, şi-au arătat solidaritatea cu autorităţile, în efortul de a dota cât mai bine spitalele din oraş, aşa încât acestea să facă faţă cât se poate de eficient provocărilor în contextul răspândirii pandemiei coronavirusului.

În sprijinul Municipalului

Două dintre firmele care au sărit în ajutorul specialiştilor din domeniul sanitar sunt Communications Media, care activează în domeniul publicităţii, şi Madrugada, producător de uşi şi ferestre termopan, care au oferit banii necesari pentru achiziţia unei staţii de monitorizare a funcţiilor vitale, apte să deservească 10 pacienţi în regim ATI concomitent, prin Fundaţia Comunitară Oradea.

„Am avut iniţiativa să ajutăm Spitalul Municipal, împreună cu Fundaţia Comunitară, care s-a consultat cu doamna manager Maria Silaghi pentru a afla care sunt priorităţile. E o listă mai mare, dar prioritatea nr. 1, din ce a spus doamna manager, era achiziţia unei staţii de monitorizare ATI. Prin Fundaţia Comunitară s-a încheiat un contract cu o firmă din străinătate pentru achiziţionarea unei staţii pentru monitorizarea funcţiilor vitale a 10 pacienţi. Jumătate din sumă a achitat-o firma noastră, jumătate Madrugada”, a declarat BIHOREANULUI, vineri, managerul Communications Media, Diana Goga. „Între timp ne mobilizăm să putem achiziţiona şi aparate de ventilat mecanic pentru pacienţii care vor fi la ATI”, a mai adăugat aceasta.

Donaţii organizate şi anonime

De asemenea, Cătălin Popa, director executiv al reprezentanţei din Oradea a companiei franceze Decitex, producătoare de materiale sanitare de top pentru spitale, a declarat BIHOREANULUI că firma pe care o conduce va livra spitalelor din judeţ mopuri şi lavete dezinfectante.

În acelaşi timp, Fundaţia Comunitară Oradea, al cărei preşedinte executiv este, a comandat pentru Spitalul Municipal, cu fonduri strânse de la 300 de donatori, un videolaringoscop, care poate fi utilizat în investigarea pacienţilor cu infecţii ale căilor respiratorii, inclusiv celor cu coronavirus.

Pe de altă parte, un cunoscut om de afaceri italian din Oradea, care nu şi-a dat acceptul să-i fie făcută publică identitatea, s-a oferit să achite două paturi ATI complet echipate, iar unul a fost deja contractat cu o companie de profil, urmând să fie livrat Spitalului Municipal în perioada următoare.

Un alt om de afaceri din Oradea, investitor în domeniul construcţiilor, a donat deja, şi el, o sumă importantă pentru achiziţia de aparatură medicală, refuzând însă să-i fie făcută publică identitatea.